ISSN 2734 -6943

ISSN-L 2734 - 6943CONDAMNAŢI LA LICEU

Datorită politicii falimetare duse de Ministerul Educaţiei (să-i spunem aşa, deşi la câte pseudonime şi-a tras în ultimii ani...) multe licee nu-şi pot realiza planurile de şcolarizare şi, din această cauză s-a ajuns la o adevărată bătălie pe elevi. Nu mai contează calitatea elevului ci numărul. Situaţii de genul celor amintite în "Lăpuşneanu" par să convină de minune. Proşti, dar mulţi... Mulţi să fie, că restul nu mai contează chiar aşa de mult. Ştiţi că mulţi directori de liceu se ghidează după lozinca "Decât un elev bun mai degrabă zece proşti"?

Ignoranţa celor care s-au ocupat de destinele învăţământului românesc în ultimii vreo... patruzeci de ani, poate şi mai bine (să nu mergem pe ideea greşită că doar în ultimii douăzeci şi ceva de ani învăţământul a luat-o la vale) îşi arată roadele hâde. Însă prostia ultimelor guvernări a atins cote incredibile.

Indicaţiile preţioase care vin de la Minister precizează că în fiecare judeţ numărul de locuri oferite de licee trebuie să fie mai mare decât numărul absolvenţilor de clasa a VIII-a pentru a oferi fiecăruia dintre cei care au bifat opt clase în portofoliul realizărilor personale posibilitatea de a urma cursuri liceale. O politică neancorată în realităţile zilei de azi când mulţi elevi se gândesc să lege şcoala de gard încă înainte să termine opt clase. Cât despre cei care termină cele opt clase şi fug în Italia sau nu vor să mai audă de şcoală, aceştia ar putea fi consideraţi o categorie socio-profesională aparte şi destul de numeroasă. De ce să creezi atâtea locuri în licee în condiţiile în care e statistic dovedit că o mare parte a celor care termină opt clase nu mai urmează nicio formă de învăţământ? Pentru ce să gonflezi exagerat sistemul educaţional liceal? Doar pentru a se ajunge în toamnă la constatarea că iar sunt zeci şi sute de locuri libere în licee, locuri pentru care nu se bate nimeni, că nu mai este cine să le ocupe? Şi nu e o situaţie nouă; trenează de câţiva ani dar cei de la Minister nu văd, nu aud, nu-i interesează. E o mare minune că au creat şcolile profesionale, dar vremurile în care toată lumea trebuia să facă liceu (că nu exista altă variantă) nu au apus de multă vreme. Ecaterinca Andronescu ştie mai bine...

S-a ajuns la situaţii paradoxale, de-a dreptul absurde. Eternul şi frustrantul paradox românesc. În timp ce pe locurile de la şcolile profesionale există o adevărată bătălie; cei care doresc să urmeze cursurile unei astfel de profesionale sunt puşi adesea în situaţia de a susţine probe eliminatorii, prin licee bate vântul. Asta ca o încununare fabuloasă a politicii ministerului.

Şi cine mai intră în liceu în astfel de condiţii? Cei mai selecţi dintre cei selectaţi. Adică elevii care au picat la examenul de admitere în profesională. Nu e mare examen, că nici pe acolo nu e mare seriozitate, dar de vreme ce există o ierarhizare care e urmată de un soi de selecţie, varianta oficială e că cei mai slabi au picat admiterea în profesională. Şi sunt pedespiţi. Sau premiaţi, de vreme ce cel care pică la profesională poate intra nestingherit la liceu. Şi să ocupe şi trei locuri, dacă poate, că este de unde.

Alţi candidaţi promiţători pentru licee sunt olimpicii. Olimpicii de toamnă, cei care -au putut susţine examenul de Evaluare Naţională deoarece erau grefaţi de corigenţe. Se mai întâmplă şi la case mai mari... Sau cei care au uitat că au examen. Da, se întâmplă şi aşa ceva. Acum câţiva ani un fost elev a reuşit performanţa de a intra la liceu chiar dacă a uitat să se prezinte la proba de Limba şi literatura română. Unii nici nu se mai prezintă; ce este al lor e pus deoparte. De vreme ce în toamnă liceele se vor bate pe ei, de ce să se mai facă de râs la examen?

Ultima etapă de admitere în liceu o să adune tot ce a fost refuzat la cernerile precedente. Dar profesorii de liceu sunt mulţumiţi şi cu aceşti elevi care n-au niciun talent, nicio înclinaţie spre liceu. Nici măcar spre profesională, dacă e să ne luăm după rezultatele probelor eliminatorii.  Cu riscul de a mă repeta: Ştiţi că mulţi directori de liceu se ghidează după lozinca "Decât un elev bun mai degrabă zece proşti"?

Când eram director, o madamă de la un liceu de care nu vreau să mai aud în veci încerca să mă combine să-i determin pe elevi să se înscie la liceul unde îşi desfăşoară talentele. N-am percutat. Alegerea unui liceu nu trebuie impusă.

De la aceşti elevi profesorii nu se vor aştepta la rezultate deosebite - aşa cum nu se aşteaptă nici de la cei admişi în etapele precedente. Se vor ruga doar să-şi vadă de treaba lor, să nu-şi dea în cap şi să nu facă tâmpenii care pot aduce anchete de la Poliţie sau de la Inspectorat. Nici nu poţi să le ceri mai mult. Nu e vina lor că au ajuns la liceu. Dar aşa lucrează sistemul. Îi condamnă la liceu. Patru ani cu executare parţială. Că dacă mai vine din când în când la şcoală şi-şi dă tezele, nu face prostii şi nu supără chiar foarte tare profesorii, elevul are şansa de a termina liceul. Fără diplomă de bac, că nu se mai poate. Camerele... Că dacă nu erau camerele lua băiatu' şi bacu', acum ce să ne mai ascundem.

Condamnaţi la liceu. Chiar dacă nu au niciun talent, nicio aptitudine care să justifice această condamnare. Dar Ministerul ştie mai bine.

Condamnaţii la liceu de azi sunt cei care, peste patru ani, vor "dinamita" statisticile la bac. Cei care, pe parcurs, vor abandona liceul fără niciun regret. Cei care vor termina - în cel mai fericit caz - douăsprezece clase fără să ştie să scrie sau să citească. Asta pentru că sunt condamnaţi din start. La patru ani de liceu care într-un final jalnic nu le va folosi la nimic. Şi nici măcar nu sunt vinovaţi, vinovat este sistemul aberant...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *