ISSN 2734 -6943

ISSN-L 2734 - 6943Fișă de lucru Poziția geografică a României

Fișa de lucru îmbină activități de învățare specifice ariei curriculară Om și Societate (disciplina Geografie) cu activități de învățare specifice ariei curriculară Limbă și comunicare ( disciplina Limba și literatura Română).

Fișă de lucru Poziția geografică a României

Era odată, ca niciodată, o vreme în care toate paralelele erau niște fete sprințare și harnice și toate meridianele erau niște feciori voinici și chibzuiți. Într-o zi de Duminică, zi de sărbătoare, era zarvă mare cu atâția feciori și fete care-și căutau de treabă. Dumnezeu a hotărât atunci să feciorii și fetele să nu mai umble hai-hui și să se așeze la casa lor.

Pe când umbla pe meleagurile noastre, cum necum, meridianului 25° longitudine estică i-au căzut cu tronc două fete, cea de 45° latitudine nordică și vecina ei de la miazănoapte, cea de 46° latitudine nordică.

Și cum stătea la taifas cu ele, el zice: E vremea să-mi aleg pe una dintre voi. La intresecția noastră va fi centrul matematic al unei țări frumoase de unde veți alege o coroană, o salbă și o centură! Să-mi spuneți deîndată ce părere aveți?

Prima, plină de fală zise: - Nu mai îmi văd capul de treabă! Împart emisfera nordică în două jumătăți, aduc clima temperată în atătea țări, străbat câmpii fertile, munți înalți, mări și oceane adânci.  Mi-aș dori să fiu în centrul unei țări mari, cu conducători puternici, care să-mi dea o coroană de aur cu nestemate, o salbă de smaralde și o centură din mătasea cea mai fină.

A doua, mai smerită, zise: - Eu m-am născut în sudul Transilvaniei și harnică-s de felul meu. Aduc și eu clima temperată în multe țări, străbat și eu multe meleaguri la fel ca vecina mea din miazăzi.  Mi-aș dori să rămân acasă, în Transilvania, în centrul unei țări mai mici, cu o coroană de munți, cu o salbă de orașe-tărguri și cu o centură  de ape curgătoare.

Auzind acestea și fără să mai stea pe gânduri, fecioarul a cuprins-o pe fata din Transilvania și a zis: - Cu tine mă cunun pentru că nu ai cerut bogății pentru tine ci pentru țara ta! Casa noastră va fi acolo, în Transilvania iar țara se va chema România.. Cele patru anotimpuri, bogățiile cerute de tine, dragostea de țară, felul nostru de a fi  vor fi darul nostru pentru români.

Exemple de activități de învățare:

  1. Identificați, pe baza textului, termenii geografici. Subliniații cu o linie orizontală. Precizați înțelesul acestora (opțional). model primul paragraf
  2. Precizați, cu ajutorul părinților și al profesorului de Limba română înțelesul termenilor și expresiilor marcate în text cu caractere cursive.
  3. Ce este centrul matematic al României?

prof. Cernușcă Cezar,

Școala Gimnazială Dorna Arini, jud. Suceava

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *