ISSN 2734 -6943

ISSN-L 2734 - 6943SMART HABITAT – Fondul Științescu Galați 2.0

prof. Coman Niculina

Liceul Teoretic “Mircea Eliade”, Galați

În anul 2019, unul dintre proiectele aprobate de Fundaţia Comunitară Galaţi, sub patronajul Federaţiei Fundaţiilor Comunitare din România, prin Fondul Științescu Galați 2.0 a fost “SMART HABITAT” propus, implementat şi realizat de o echipa inimoasă de la Liceul Teoretic “Mircea Eliade”, Galaţi. Data ȋnceperii proiectului fiind 1 octombrie 2019, echipa de iniţiativă şi anume, coordonator Coman Niculina- profesor de fizică, membrii, profesor de biologie Mǎcrineanu Eliza Mihaela şi Baston Gabriela – profesor de matematicǎ, s-au pus pe treabă imediat ! 

    Argument: după anii 1970, au apărut primele proiecte în domeniul construcțiilor ecologice, case și clădiri eficiente energetic; astfel au apărut cartierele „verzi”. Habitatul pe care îl propune proiectul va fi realizat pornind de la o serie de principii europene, precum crearea de comunități durabile, construirea unei infrastructuri economice și ecologice.

    Proiectul constă în realizarea unei machete care va însuma etapele unor activități de explorare, experimentare, pe baza provocării unor fenomene, procese, în condiții „micro”, care va viza abordarea unor ipoteze alternative pentru rezolvarea unor probleme întâlnite la nivelul „macro”.

    Este un proiect de dezvoltare și îmbunătățire a spațiului urban, care va fi structurat pe patru zone: una rezidențială, o zonă de agrement reprezentată de un lac, un areal destinat colectării deșeurilor și pentru eficientizarea spațiului, o zonă unde va fi construit un sistem de parcări supraetajate. Macheta va fi realizată de un grup de 50 elevi de la clasele de gimnaziu și liceu de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Galați; aceștia vor lucra voluntar, după orele de curs și în vacanțe, în laboratorul de fizică. 

    Grupul țintă a fost selectat în urma aplicării unor chestionare, după care s-a semnat un formular de înscriere și aderare la grupul de voluntari. Elevii trebuie să facă față provocărilor, dificultăților, să observe, să studieze, să experimenteze, să confecționeze, să propună diverse metode practice, să verifice, să formuleze aprecieri, să realizeze corespondențe, conexiuni, să analizeze, și să se organizeze pentru lucrul în echipă.

    Parteneri implicaţi: Biblioteca V.A. Urechia, Asociaţia de Părinţi a Liceului Teoretic “Mircea Eliade” şi, trebuie menţionat aici faptul că, implicarea părinţilor nu a fost/este doar o vorbă ȋn vânt, doamna Stoian Carmen, mămică a două talente dovedite international, s-a implicat activ în toate activitǎțile. Elevul Stoian Ştefan – vicecampion la WORLD ROBOT OLYMPIAD în anul 2018- Tailanda, iar în 2020- Canada a obținut medalia de argint la aceeaşi competiție, face parte din grupul de “mentori” pentru ceilalți copii.

  Ce s-a realizat până acum?

  • Organizarea echipei de proiect, stabilirea responsabilităților. S-a desfăşurat un Workshop cu membrii echipei pentru stabilirea strategiilor de implementare a proiectului.
  • În luna ianuarie 2020 a avut loc reuniunea de lansare a proiectului la care au participat elevi, foşti elevi ai liceului, părinţi, colegi şi profesori de la alte instituţii de ȋnvăţământ din Galaţi precum şi alţi membri ai comunităţii locale.
  • Campanie de informare, conștientizare și motivare a potențialilor beneficiari.
  • Măsurarea și calcularea dimensiunilor corespunzătoare zonelor cartierului.
  • Construirea parcării supraetajate (programare, asamblare piese Lego EV3).
  • Proiectare, modelare şi imprimare 3D.
  • Construirea zonei rezidențiale (bloc, casa, sistemul de iluminat public, interior, sistemul de colectare a apelor pluviale).

   Elevii susţinuţi şi coordonaţi de membrii echipei iniţiatoare Robo_Stars au lucrat ȋn fiecare săptămânǎ, câte două zile, având echipa celor “mari” – elevi de liceu şi echipa celor “mici” – elevi de gimnaziu, cei mari fiind si mentori, uneori, pentru cei mici, din decembrie şi până ȋn luna martie ȋn laboratorul de fizică.  A fost creat web site-ul proiectului şi, puteţi urmări postările pe SmartHabitat – Ştiinţescu Galaţi.

   Din martie, activităţile proiectului au loc ȋn mediu online! Elevii s-au ȋntâlnit ȋn mediu virtual şi au discutat despre moduri noi de abordare, despre design-ul clădirilor, modul de amenajare a zonei de agrement, amenajarea zonei destinată colectării deșeurilor.

   Am fost susţinuţi şi ȋndrumaţi de Fundaţia Comunitară Galaţi prin doamna Irina Şerban-Atanasiu şi de firma Criomec SA. Mulţumim!

Grupul de iniţiativă Robo_Stars 

Liceul Teoretic “Mircea Eliade”, Galați

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *