ISSN 2734 -6943

ISSN-L 2734 - 6943Școala tradițională sau programe online

Prof. Dr. Laura-Diana Manolache

Colegiul Național" Vasile Alecsandri", Galați 

An de an, tot mai mulți părinți își retrag copiii din școlile tradiționale și îi înscriu în programe virtuale.

 Cum ajută școlile elementare online copiii și familiile lor?

 De ce părinții sunt atât de dornici să-și înlăture copiii din sistemul care funcționează de zeci de ani? Sunt doar câteva întrebări. Voi  încerca să prezint o parte din cele mai frecvente motive în alegerea programelor online:
1. Școala online oferă copiilor libertatea de a lucra la dezvoltarea pasiunilor lor.

Cu douăzeci de ani în urmă, copiii din școala primară nu au primit prea multe teme. Acum, elevii se întorc acasă cu de foi de lucru, exerciții și sarcini pentru a le finaliza. Mulți părinți se plâng că elevilor nu li se dă posibilitatea să se concentreze pe propriile lor talente cum ar fi: învățarea unui instrument sau experimentarea cu știința saude ce nu  stăpânirea unui sport. Mulți elevi online sunt capabili să-și termine cursurile la începutul după-amiezii, lăsând mai multe ore dezvoltarea propriilor pasiuni.
2. Școlile online permit copiilor să scape de situații proaste.

Situațiile dificile cu agresiune, învățături rele sau un curriculum discutabil pot face școala o luptă. Părinții cu siguranță nu vor să-i învețe pe copii să fugă de o situație proastă. Cu toate acestea, unii părinți consideră că înscrierea copilului într-o școală online poate fi benefică atât pentru învățarea, cât și pentru sănătatea lor emoțională.
3. Familiile pot petrece mai mult timp împreună după ce își înscriu copiii în școala online.

Orele de clasă, îndrumarea după școală și activitățile extracurriculare lăsă multe familii fără timp să petreacă împreună (în afară de acuzațiile de acasă). Învățarea online permite copiilor să-și finalizeze studiile și să petreacă încă timp de calitate cu cei dragi.


4.  Multe școli online ajută copiii să lucreze în propriul ritm.

 Unul dintre dezavantajele claselor tradiționale este că profesorii trebuie să-și proiecteze instruirea pentru a răspunde nevoilor elevilor din centru. Dacă copilul dvs. se luptă să înțeleagă un concept, el poate fi lăsat în urmă. De asemenea, dacă copilul dvs. este necontestat, el ar putea să stea plictisit și neinspirat câteva ore. Nu toate școlile online permit elevilor să lucreze în ritm propriu, dar un număr din ce în ce mai mare oferă elevilor flexibilitatea de a obține ajutor suplimentar atunci când au nevoie de ele sau de a merge mai departe .
5. Școlile online ajută elevii să-și dezvolte independența.

Prin natura lor, școlile online solicită elevilor să dezvolte independența de a lucra pe cont propriu și responsabilitatea de a-și îndeplini sarcinile până la termenul limită. Nu toți elevii se confruntă cu provocarea, dar copiii care dezvoltă aceste abilități vor fi mai bine pregătiți pentru a finaliza educația ulterioară și pentru a se alătura forței de muncă.
6. Școlile online ajută elevii să-și dezvolte abilitățile tehnologice.

 Abilitățile tehnologice sunt esențiale în aproape toate domeniile și nu există posibilitatea ca elevii să învețe online fără a dezvolta cel puțin unele dintre aceste abilități esențiale. Cursanții online tind să devină competenți în comunicarea pe internet, programe de management al învățării, procesoare de text și conferințe online.

7. Familiile au o alegere educațională mai mare atunci când sunt capabile să ia în considerare școli online.

Multe familii simt că sunt blocate cu puține opțiuni educaționale. Poate fi doar o mână de școli publice și private la distanță de mers pe jos (sau, pentru familiile rurale, poate exista doar o singură școală). Școlile online deschid un set complet diferit de opțiuni pentru părinții în cauză. Familiile pot alege între școli online de stat, mai multe școli virtuale independente și școli private online. Există școli concepute pentru tineri actori, învățați înzestrați, studenți care se luptă și mai mult. Nu toate școlile vor sparge banca. Școlile online finanțate din fonduri publice le permit elevilor să învețe fără taxă. Ele pot oferi chiar și resurse cum ar fi computerele laptop, materialele de învățare și accesul la internet.

Într-o țară civilizată, unde educația reprezintă cu adevărat o prioritate națională,  lucrurile așa se desfășoară, dar din păcate noi mai avem mult, foarte mult. Și asta nu pentru că noi nu vrem sau nu știm. Părerea mea este că putem învăța, din mers și am demonstrat în ultimul  an că putem face ore online, chiar și de calitate, cu rezultate la examenele naționale. Mereu ne lovim de lucruri ce nu țin de noi, de oameni care nu știu realitatea școlii și asta ne așează pe un loc codaș în Europa.

Personal mai sper în era digitalizării învățământului, cu adevărat și în momentul când voi face ore online de plăcere și fără stres!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *