ISSN 2734 -6943

ISSN-L 2734 - 6943DASI și gândăceii invizibili

Basm terapeutic pentru copiii cu stimă de sine scăzută

Prof. înv. primar Condrat Cristina-Alina

Școala Gimnazială Câmpuri, jud.Vrancea

Îl cunoști pe Dasi?

Mmm....Dasi este un pui de dinozaur. El locuiește cu bunicii săi, într-o căsuță cochetă dintr-un mic orăsel. Din-din este un băiețel-dinozaur cuminte, cu niște ochi mari, albaștri și un zâmbet fermecător. Împreună, micuțul dinozaur și bunicii lui fac o echipă pe cinste. Sunt alături mereu și fac o mulțime de lucruri interesante.

Bunicii lui Dasi sunt cei mai iubiți patiseri din regiune. Ei merg să vândă prăjiturile într-un supermarket al dinozaurilor. Pentru că Dasi a crescut, știe să scrie,  să socotească,  îi ajută în fiecare zi la treburile din patiserie. Desigur, după ce îsi face temele.

Uneori, el merge singur, să aranjeze standul cu prajituri. În fiecare seară pregătește împreună cu bunicii lui cele mai delicioase delicatese, pe care a doua zi, le vor vinde pofticioșilor. Încet- încet, bunicii, dar și ceilalți comercianți, au căpătat încredere în micuțul patiser.

În fiecare seară, Dasi pregătea cu mare atenție coșul cu prăjituri pentru ziua următoare. El își iubea foarte tare bunicii și nu își dorea sa-i dezamăgească.

Într-o zi, pe când se pregătea sa-și aranjeze mica cofetărie în centrul comercial al dinozaurilor, descoperă că toate prajiturile din coș erau amestecate și zdrobite. Mare i-a fost mirarea când a văzut ce s-a întâmplat, pentru că el a avut mare grijă de coș.

Ajuns acasă, Dasi i-a povestit cu teamă pățania prin care a trecut, bunicului. Acesta nu s-a supărat, dar i-a cerut să fie mai atent și să nu se mai întâmple.

În ziua următoarea, micuțul patiser a fost ajutat de către bunicul lui să pregătească coșul cu prăjituri. Cu inima cât un grăunte, Dasi pornește către supermarket. Tot drumul se roagă ca nu cumva să se împiedice ori să zdruncine coșul.

Ce crezi că s-a întâmplat?

Mmmm....supărare mare și multă tristețe de micul dinozaur! Deschizând coșul, observă că toate prăjiturile erau stricate. Nu putea să își explice asta, așa că, se întoarce către casă plângând și foarte mâhnit.

Băiețelul-dinozaur se oprește la umbra unui copac pentru a-și trage sufletul și pentru  a-și șterge lacrimile. Lângă Dasi, se oprește o furnică. Oare, ce îi va spune furnicuța?

- Dragă, Dasi, este clar că supărarea ta este mare. Spune-mi, ce s-a întâmplat?

Printre lacrimi și sughițuri, dinozaurul îi povestește ce i s-a întâmplat. Cu înțelepciune, furnica îl ascultă și după ce acesta termină de povestit, îi spune:

- Îți înțeleg supărarea, micuțule! Dar tu, nu ai auzit de gândăceii invizibili?

- Nu! Nu am auzit.

- Ei bine, gândăceii invizibili au simțit că tu ești timid și fricos. De fiecare dată, când pregătești coșul cu prăjituri, te gândești cu teamă, ca nu cumva să greșești sau să dezamăgești pe cineva. Uite, eu îți voi da această sticluță cu poțiune magică. Oricând vei simți teamă, poartă sticluța în buzunar și vei vedea că gândăceii vor dispărea, iar tu vei deveni încrezător în forțele proprii pentru că tot ce îți propui, VEI REUȘI!

Încrezător, după discuția cu furnicuța, Dasi pleacă către casă. Le povestește bunicilor întâlnirea cu furnicuța și de atunci, Dasi are mare încredere el. Nu îi mai este teamă de nimeni si de nimic. A învățat că, reușita în viață ține doar de el și de modul în care privește lucrurile. 

Sfârșit!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *