ISSN 2734 -6943

ISSN-L 2734 - 6943“Să iubim și românește” – Dragobete vs. Valentine’s Day

Moto: Tot ce-i frumos se iubește, tot ce se iubește e frumos!

Prof. Monica ONICA,  Colegiul Național ”Spiru Haret” Tecuci

Bibl. doc. Florina COJOCARU

Încă din antichitate, începutul primăverii era motivul unei sărbători consacrate iubirii din toate vremurile și le-a fost asociată imagini, simboluri și cuvinte

Noi, românii, avem  Dragobetele, o sărbătoare a iubirii, autentică, veche de sute de ani. Ziua Îndrăgostiților autohtonă, marchează, totodată, și începutul primăverii. În tradiția populară se spune că Dragobetele este întocmai fiul babei Dochia și este reprezentat ca un tânăr chipeș și extrem de iubăreț care seduce fetele, de acolo și celebra zicală: ”Dragobetele sărută fetele!”

Ziua Îndrăgostiților – se sărbătorește cu fast în multe țări, deși nu peste tot este declarată sărbătoare oficială. Deși esența este aceeași peste tot in lume, există tradiții si obiceiuri legate de această sărbătoare care diferă de la caz la caz:

În STATELE UNITE ALE AMERICII,  Valentine’s Day este declarată sărbătoare oficială (zi nelucrătoare), astfel ca locuitorii au la dispoziție o zi întreagă pentru a-si exprima iubirea și recunoștința față de persoanele dragi. Cât despre cadouri…doar cerul este limita!

În FRANȚA,  Charles, Duce de Orleans, a fost primul tânăr francez care a trimis prima scrisoare de dragoste de Ziua Îndrăgostiților – așa-numita ,,Valentine”. Charles o scrisese în timp ce era închis in Turnul Londrei, ca prizonier capturat in timpul bătăliei de la Agincourt. Ziua iubirii este sărbătorită cu foarte multe flori si cadouri care constau, în special, în cărți poștale, ,,cartes d’amities” cu mesaje elegante si ciocolată.

MAREA BRITANIE oamenii își exprimă dragostea pentru persoana iubită dăruind în special flori, ciocolată si cadouri alese cu grijă. Totuși, aici există o tradiție interesantă: în ziua de Sf. Valentin copiii obișnuiesc să cânte câteva melodii speciale si sunt răsplătiți cu bomboane, fructe sau bani. In anumite regiuni ale Angliei se coc delicioasele chifle Valentine (cu chimen, stafide sau prune), special pentru aceasta ocazie. O alta tradiție populară de Ziua Îndrăgostiților este cea a publicării sonetelor de dragoste în reviste si tabloide, așa cum făceau pe vremuri marii poeți.

În  ITALIA cea mai mare sărbătoare a iubirii este ,,il giorno della festa degli innamorati”, o zi în care prietenii si membrii familiei nu obișnuiesc să-si facă daruri. Dar asta nu înseamnă că nu există cupluri de îndrăgostiți care sa nu celebreze Valentine’s Day: îndrăgostiții ies de obicei in oraș, la restaurant sau la pizzerie. Pentru ei, sărbătoarea a căpătat același aer comercial ca în celelalte țări: cele mai obișnuite cadouri dăruite cu aceasta ocazie sunt parfumurile, trandafirii, bomboanele de ciocolata si bijuteriile si, nu în ultimul rând,  ,,Baci Perugina” – o mica alună învelită în ciocolată, care conține o bucată de hârtie cu un citat romantic scris în patru limbi.

În DANEMARCA, una dintre tradiții este  „felicitarea iubitului” – cel mai popular si mai romantic obicei întâlnit în Danemarca de Ziua Îndrăgostiților.  O altă tradiție este denumită ,,Gaekkebrev”: demult, tinerii îndrăgostiți obișnuiau să scrie poezii de dragoste sau poezii amuzante (așa-numitele “gaekkebrev”). Expeditorul nu era obligat să se semneze, dar fata care primea poezia trebuia să ghicească numele expeditorului; dacă reușea, în același an, era răsplătită cu un ou de Paști.

GHANA - Locuitorii statului Ghana au adoptat multe tradiții occidentale asemănătoare Valentine’s Day. Din 2007 însă, ziua de 14 februarie a fost declarată ,,Ziua Națională a Ciocolatei”, Ghana fiind unul dintre cei mai mari exportatori de ciocolată din lume.

În JAPONIA, spre deosebire de culturile occidentale „răsfățatul Zilei Îndrăgostiților este bărbatul. Prin urmare, femeile sunt cele care fac daruri (de obicei ciocolata) bărbaților iubiți pentru a-și mărturisi dragostea, a-și demonstra respectul sau a-și onora orice obligație socială. In anii ’80 a apărut si ,,dreptul la replică” al bărbaților: ziua de 14 martie a fost decretată ,,Ziua Albă”, cea în care bărbații care au primit ciocolată de Ziua Îndrăgostiților trebuie sa le răspundă femeilor respective cu un cadou. O regulă nescrisă spune însă ca acel cadou dăruit femeilor (bijuterii, haine) trebuie sa fie de cel puțin două-trei ori mai scump decât cel pe care l-au primit.

Sursa: documentare  pe Internet

Românii sărbătoresc în data de 24 februarie, Dragobetele, echivalentul românesc al zilei Sfântului Valentin sau Valentine’s Day. În unele zone, această sărbătoare românească a iubirii este marcată pe 28 februarie, 1, 3 şi 25 martie, iar Dragobetele se mai numește, în funcție de regiune:

  • Cap de primăvară
  • Sântion de primăvară
  • Ioan Dragobete
  • Drăgostițele
  • Năvalnicul
  • Logodna

În tradiția românească, Dragobetele marca începutul primăverii, fiind ținut în preajma zilei de 1 martie, cel mai adesea la 24 februarie. Data de 24 februarie nu era întâmplător aleasă, marcând începutul anului agricol. Este momentul în care întreaga natură renaște, păsările își caută cuiburi și, după unele credințe populare, ursul iese din bârlog. Odată cu natura, reînvia și iubirea, iar Dragobetele marca ziua în care întreaga suflare sărbătorea înnoirea firii și se pregătea pentru venirea primăverii.

Dragostea ne înfrumusețează sufletul a fost crezul insuflat de elevi ai claselor a VII a, a X a și a XI a, cu care am sărbătorit evenimentul iubirii și i-am subliniat  importanța realizând desene tematice, eseuri, poezii, felicitări pentru cei dragi. Scopul acestei activități a fost de a acorda mai mult timp elevilor care au înclinații artistic - literare și formarea unui comportament adecvat pentru îmbinarea tradiției românești cu obiceiurile care se impun din exterior. Aceste lucruri au dus la înțelegerea importanței pe care o au tradițiile în viața noastră.                                                  Expoziția IUBIRII realizată în cadrul C.D.I.-ului încântă ochiul și inima oricărui îndrăgostit, și nu numai, pentru că „acolo unde domnește iubirea și imposibilul poate fi atins” (Proverb indian). Expoziția de fotografii și materiale tematice în limba engleză și română, pot fi vizionate si online pe:

Biblioteca CNSH Online - https://www.facebook.com/florina.cojocaru.01

Să fim solidari în Europa! https://www.facebook.com/S%C4%83-fim-solidari-%C3%AEn-Europa-505892992909910

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *