ISSN 2734 -6943

ISSN-L 2734 - 6943Natura ne aseamănă, educația ne deosebește

Prof. înv. preșcolar Chiriță Cristiana-Daniela

Școala Gimnazială Nr. 1 Străoane, Vrancea

Filozoful Confucius, este cel care a avut o influență decisivă asupra societății și gândirii asiatice, considerând că libertatea se obține prin gândire critică și rațiune. Citatul care îi aparține: „Natura ne aseamănă. Educația ne deosebește.” relevă inimaginabila putere și legătură din natură și om.

Se constată că afirmația „Natura ne aseamănă, educația ne deosebește” reprezintă un adevăr general valabil, educația fiind cea care contribuie la dezvoltarea conștientă a potențialului biopsihic al individului. Primul pas spre această dezvoltare are loc în nucleul familiei, părinții fiind primii educatori ai copilului. Primii șase ani de acasă reprezintă un factor decisiv pentru punerea bazei intelectuale și de comportament a copilului, ulterior acumulând informații din mediul școlar, unde are loc dezvoltarea primară a educabilului. În acestă triadă educațională, școala este cea care furnizează în flux continuu educația care înglobează și unește indivizii. Conform spuselor lui Malcolm S. Forbes, „Scopul educației este să înlocuiască o minte goală cu una deschisă”, iar pentru a valida această afirmație, este necesar ca părintele și cadrului didactic să contribuie ca un tot unitar în formarea și dezvoltarea copilului, asigurându-i un mediu armonios, afectiv și moral unde acesta să se simtă în siguranță, acceptat și iubit.

 În al doilea rând, educația este cea de care ne ancorăm spre evoluție. În contemporaneitate, când toate lucurile evoluează continuu, suntem martorii unor schimbări semnificative pe plan educațional. „Natura ne aseamănă” face referire la egalitatea dintre oameni, la faptul că suntem indivizi cu aceleași trăsături, aceiași menire, pe când „Educația ne deosebește” indică diferențiera dată de educație și scopul nostru în această societate (de a evolua prin educație și învățare continuă), aceasta fiind marea variabilă care ne și diferențiază în același timp.

Prin cele prezentate mai sus și concluzionând înțelesul citatului „Natura ne aseamănă. Educația ne deosebește”, se poate deduce că diferența dintre egalitatea obținută prin creație (ce am fost) este reprezentată de factorul unitar (ce suntem) și de educația primită (ce devenim), cea din urmă fiind influența mai complexă sau mai puțin complexă asupra caracterului uman și cea care ne face să funcționăm, pe noi oamenii ca un ansamblu, care nu funcționează independent. Prin acest procedeu, are loc dezolvarea calităților umane și învățarea, care este cheia multor rezultate de succes, ajutându-ne să fim liberi, să gândim critic și rațional, prin acest mod, drumul spre evoluție fiind garantat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *