ISSN 2734 -6943

ISSN-L 2734 - 6943Natura, medicament pentru trup şi suflet

Prof. Înv. Primar Mihăilă Irina Mihaela,

Școala Gimnazială Nr. 25, Bucureşti

Natura este minunată și nu va înceta niciodată să ne uimească.  Are un efect calmant asupra organismului nostru. O simplă ieșire în natură ajută la relaxarea nervilor, eliminarea stresului și inducerea unei stări pozitive.

Când stăm în mijlocul naturii realizăm că de cele mai multe ori ne consumăm degeaba. Poate, problemele noastre nu sunt chiar atât de grele și fără rezolvare. Dacă stăm preț de o clipă să admirăm cu adevărat frumusețile naturii ce ne înconjoară, să ne bucurăm de aerul curat și de liniște, vom fi mult mai relaxați și fericiți.

Natura ne oferă plante ce au efecte pe care si recentele studii stiintifice încep să le recunoască. Antibioticele din plante sunt mult mai usor asimilate de organism, nu produc distrugeri, ci ajută sistemul imunitar in lupta sa împotriva microbilor care afectează corpul. Cercetările au arătat că aceste antibiotice naturale sunt si mult mai eficiente decât cele sintetice și nu produc reziduri care duc la aparitia efectelor secundare.

Unul dintre antibioticele naturale cele mai cunoscute este usturoiul. Se știe deja că cei care consumă usturoi frecvent ține bolile la distanță. Foarte apreciat pentru calitățile sale gastronomice, usturoiul are însă și un puternic efect antibiotic. Și aceasta deoarece conține o mulțime de antioxidanți care distruge bacteriile si radicalii liberi din sânge, protejând eficient sistemul imunitar. El are capacitatea de a trata de la o simpla infecție la ureche si până la o pneumonie gravă. Mai mult, datorită alicinei, ingredientul activ al usturoiului, el atacă și distruge virusuri sau microbii care produc infecții puternice, fiind recomandat chiar și pentru tratarea astmului la copii.

Un alt antibiotic natural, foarte apreciat și el in bucătărie, este ceapa. Încă din antichitate, ceapa era folosită sub formă de sirop la tratarea răcelilor și a tusei, mai ales cea seacă. Romanii cunoșteau calitățile sale curative și o foloseau cu succes în tratarea bolnavilor. Datorită substațelor sale active, printre care se numără și sulful, cel care dă mirosul si gustul specific, ceapa este un antibacterian foarte eficient. Mai mult, este și un bun analgezic, antiinflamator și un ajutor pentru circulația sângelui. Însă ceapa cu cel mai mare conținut de fenoli si antioxidanți și cea mai eficientă ca antibiotic este ceapa mică. Aceasta este foarte des folosită și în tratarea înțepăturilor de albină.

Uleiul de cocos si uleiul de oregano, cele mai puternice antibiotice naturale

Descoperit de un un biochimist cu doctorat în nutriție, Mary G. Enig , uleiul de cocos conține un ingredient cu adevărat miraculos - monolaurin - care luptă cu diferite boli si infecții, viruși și bacterii. Efectul miraculos al acestui tip de ulei a fost înregistrat într-un caz foarte mediatizat în SUA când un bebeluș născut cu HIV a fost hrănit cu o formulă de lapte îmbunătățit cu ulei de cocos, iar in urma acestui tratament copilul a scăpat de virus. Uleiul de cocos a dat rezultate excelente in mai multe cazuri, mai ales în combaterea microbului helicobacter - o bacterie periculoasă prezentă în stomac și care produce daune iremediabile. Pacienții cu astfel de bacterii au fost tratați cu succes cu ulei de cocos virgin, câte o linguriță, de trei ori pe zi. Chiar și medicii au recunoscut că uleiul de cocos a fost mult mai eficient decât alte antibiotice pe care obișnuiau să le prescrie și care nu dădeau rezultate.

Folosit mai ales în bucătăria italiană, oregano este un alt condiment foarte popular printre bucătari. Însă adevărata lui valoare constă în calitățile sale medicale, fiind considerat cel mai puternic antibiotic natural. Proprietățile antibacteriene ale uleiului de oregano au fost recunoscute oficial in 2001, într-un articol publicat prestigioasa revista "Science Daily". Se preciza că uleiul de oregano lupta împotriva stafilococilor, inhibând dezvoltarea acestor bacterii mult mai eficient decât antibioticele standard, precum penicilina sau streptomicina.

Răceala și gripa tratate cu chimen și frunze de măslin.

Puternic aromat, chimenul este originar din zona Mării Mediteraneene, fiind un condiment folosit mai ales în bucătăria arabă și indiană. Însă chimenul este apreciat și pentru calitățile sale medicale, mai ales uleiul extras din el. Acesta are un conținut mare de compuși antibacterieni, care ajută  sistemul imunitar, mai ales împotriva răcelilor de sezon.

Dacă din fructele acestui arbore se extrage uleiul de măsline, cu multe calități terapeutice, nu doar gastronomice, din frunze se prepară un extract cu proprietăți antibacteriene și efecte antivirale. Aceste proprietăți sunt datorate unei substanțe numite eoleuropeina. Ingredientul principal al acesteia este acidul eleonlic care are proprietăți foarte puternice, fiind un luptător eficient împotriva infecțiilor, al herpesului, a oboselii cronice, dar și a alergiilor și problemelor de piele. Funcționând ca un antibiotic cu spectru larg, extractul din frunze de măslin combate foarte bine și răcelile, gripele, problemele respiratorii și sinuzita. Interesant că acest extract acționează și în alte zone. Astfel, are capacitatea de a scădea nivelul de zahăr din sânge, de a normaliza aritmiile, de a inhiba oxidarea și de a relaxa arterele, de a trata durerile de dinți sau durerile cauzate de artrită ori hemoroizi.

Desigur, natura ofera multe alte antibiotice care pot fi folosite fie în dieta zilnică, fie ca tratament sezonier ori preventiv. Din categoria condimentelor cu proprietăți antibiotice mai sunt ghimbirul, turmericul, cuișoarelor, boiaua, scorțișoara, pătrunjelul, susanul. Iar dintre fructele și legumele cu proprietăți medicale sunt fructele de pădure, strugurii, pepenele rosu, kiwi, legumele cu frunze verzi (mai ales varza), morcovul, ciupercile, cartoful dulce. La acestea se pot adăuga propolisul crud, migdalele, ovăzul, meiul, orzul, semințele de dovleac, algele de mare, iaurtul sau kefirul.

Iată așadar, cum natura ne pune la dispoziție tot ce avem nevoie pentru o viată sănătoasă și echilibrată.

Bibliografie:

http://www.bioenergoterapia.ro/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *