ISSN 2734 -6943

ISSN-L 2734 - 6943SĂ NE DESCOPERIM TALENTELE

Prof. Înv. Primar Mihăilă Irina Mihaela,

Școala Gimnazială Nr. 25, Bucureşti

Descoperirea talentelor  și cunoașterea lor este un pas foarte important în găsirea locului  în lume. Din păcate, nu este întotdeauna ușor să aflăm care sunt principalele noastre talente.

Să cunoastem cele 3 tipuri de talente

Primul pas pentru a-ți descoperi talentele este să cunoști diferite tipuri de talente existente. Această clasificare este foarte utilă deoarece fiecare tip de talent se ascunde într-un mod diferit și necesită un mod diferit de a-l găsi. Practic, toți avem 3 tipuri de talente.

Talentele evidente  le avem și despre care știm că le avem. Evident, ele sunt cele mai ușor de identificat.

Talente ascunse sunt talentele pe care le avem, dar fără a fi pe deplin conștienți de ele. Există două motive pentru care un talent poate fi ascuns: Avem un anumit talent, dar nu ne-am dat seama.

Avem un talent și îl știm, dar pentru noi este atât de natural, încât credem că toată lumea îl are. Nu ne dăm seama că nu este așa de obișnuit cum credem noi și asta ne face speciali.

Talente potențiale talentele  pe care noi credem că nu le avem și ne doare că nu le avem. Ele au un mare potențial, pentru că dacă le folosim, ele pot deveni cel mai mare talent al nostru.

Talentele evidente și talentele ascunse sunt capacități pe care le avem în mod natural. Nu necesită niciun efort pentru a le pune în practică, așa că nu muncim foarte mult. În schimb, talentele potențiale sunt o parte din noi. Dacă vrem să profităm de ele, trebuie să exersăm mult. Dorința de a le avea ne determină să facem efortul de a le lucra, iar acest efort le poate face să înflorească enorm. Dar trebuie să le explorăm, dacă nu, ele nu vor înflori niciodată.

Exercițiul pentru  descoperirea talentelor  constă în trei etape, câte unul pentru fiecare tip de talent:

1. Talente evidente: acesta este cel mai simplu pas. Este vorba de a evalua fiecare talent la 1 la 5, în funcție decât de dezvoltat crezi că este. Dacă este foarte dezvoltat îl notezi cu 5, dacă este puțin dezvoltat cu 1, apoi completezi prima coloană. Dacă ești sincer și realist cu tine însuți, talentele cu cel mai mare scor vor fi talentele tale evidente.

2. Talente potențiale. Acum este vorba de selectarea talentelor pe care în prima etapă le-ai notat cu (1 sau 2) și ți-ai dori să le dezvolți mai mult. Adică talentele pe care crezi că nu le ai și pe care ai dori foarte mult să le ai. Pune un X în a doua coloană în cazurile în care îndeplinesc această cerință. Acestea sunt talentele potențiale care, dacă le lucrezi, le poți dezvolta foarte mult.

3. Talente ascunse. Aici vei avea nevoie de ajutor. Cere unui prieten sau unui membru al familiei care te cunoaște bine să marcheze cu X în a treia coloană talentele pe care crede că le ai. Desigur, poți face acest lucru cu câți oameni vrei. Dacă în unele cazuri aceștia marchează talente pe care crezi că nu le ai sau crezi că nu au o mare importanță pentru tine, este foarte posibil ca acesta să fie un talent ascuns.Bibliografie:

https://stirileprotv.ro/stiri/a/p-cum-sa-ti-descoperi-talentele.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *