ISSN 2734 -6943

ISSN-L 2734 - 6943ÎNVĂȚAREA ÎNTRE ONLINE ȘI TRADIȚIONAL

Prof. Înv. Preșc. Montoi Mioara Luminița

Grădinița P.N. Nr. 3 Oțelu-Roșu, Caraș-Severin

Învățarea online este  educația care are loc pe  internet. Acest concept de învățare online este  un tip de învățare la distanță. Cu toate acestea, în ciuda popularității educației online, foarte multe persoane  resping astfel de metode, în mare parte datorită situației financiare și a faptului că nu se respectă dreptul liber la educație, un drept condiționat de accesul la electricitate, accesul la device-uri, accesul la internet, etc. În același timp, în ciuda popularității în creștere a cursurilor online, formarea tradițională se luptă și încearcă să adopte mijloace mai noi de a menține interesul cursanților. Există întotdeauna doua fețe ale unei monede. Pentru unii indivizi, formarea on-line este mai potrivită, în timp ce pentru alții formarea în clasa este metoda preferată, însă  în situația unei pandemii, situație pe care o trăim acum în contextul pandemiei de Covid 19, educația on line este cea mai potrivită, însă inaccesibilă tuturor.

Procesul pedagogic online a devenit o necesitate ce oferă atât oportunități, cât și pericole. Într-o perioadă de timp scurtă s-a făcut tranziția de la o societate relativ stabilă la o societate definită de schimbări și discontinuități.

În calitate de profesor e necesară concentrarea pe crearea experiențelor utile elevilor care ar genera cel mai bine învățarea. Fiecare participant la un curs poate, și ar trebui să fie și profesor și elev. Profesia trece de la a fi unica sursă de cunoștințe, la a fi un ghid și un model de rol. Profesorul modelează discuțiile și activitățile elevilor pentru a facilita dobândirea  obiectivele de învățare ale clasei.

Dimensiunile psihologice și pedagogice ale acestui proces trebuie să rămână o reflecție prioritară, iar tehnologia trebuie adaptată în funcție de particularitățile de învățare cunoscute și să respecte trăsăturile beneficiarilor.

Cursurile traditionale sunt mai potrivite pentru  preșcolari și școlarii  mici. Participarea frecventă la cursuri îi ajută să interacționeze cu alte persoane de vârsta lor, să fie mai bine disciplinați, să urmeze un program regulat și să-și îmbunătățească aptitudinea fizică și vigilența mentală, își formează o mulțime de deprinderi, deprinderi de comunicare, ascultare,deprinderi de viață independentă, deprinderi de muncă, deprinderi de stil de viață sănătoasă, etc.

Învățarea în clasa îi ajută pe elevi și pe profesori să se cunoască mai bine. Acest lucru permite profesorilor să cunoască elevii și să evalueze mai bine punctele forte și punctele slabe, să acționeze ca mentori și să ghideze preșcolarul/copilul în atingerea obiectivelor propuse.

Într-o clasă tradițională, elevii pot să-și împărtășească în mod direct opiniile și să-și clarifice propriile întrebări cu profesorul, obținându-și astfel răspunsurile imediat.
De asemenea, învățarea în clasă este mai utilă datorită unei interacțiuni continue între cursanți si profesori, deoarece îi ajută pe elevi să scape de temerile lor cu privire la examene, ceea ce rareori se poate întâmpla cu îndrumarea online. În cele din urma, interacțiunile cu profesorii buni contribuie la motivația elevilor de a obține note mai mari.

Pentru  copiii de grădiniță, precum și pentru clasele pregătitoare și clasa I, este foarte dificil să pornești în procesul  de învățare on line, care este condiționat total de disponibilitatea unui adult care să ajute copilul atât în mânuirea mijloacelor tehnice, cât în colectarea materialelor de lucru, și apoi grădinița înseamnă socializare, interactiunea copiilor, activități în grup, activități în echipă, formarea unor deprinderi, deprinderi care se formează în activitățile din grădiniță și nu în fața unui ecran.

Se  știe că  educatoarele au fost dintotdeauna  tot mai ingenioase. Și în această situație se găsesc tot felul de activități, care să nu îi pună în dificultate pe părinții sau pe bunicii cu care stau și prin colaborare să se atingă măcar o parte din obiectivele propuse, și apoi  odată ușurată situația pandemiei, cu ajutorul lui Dumnezeu să se revină la normal și să ne regăsim sănătoși și să spunem ,,Prezent!" la strigarea catalogului în sala de grupă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *