ISSN 2734 -6943

ISSN-L 2734 - 6943PRIMĂVARĂ DE SMARALD

Prof.  Dreptate Ioana-Floarea

Școala Gimnazială „Dr. Aurel Vlad” Orăștie, Hunedoara

Iarna geroasă a hotărât să plece cu zăpada ei, ca o mantie argintie. Primăvara a intrat triumfală în țară. Înveșmântată în haină tivită cu pietre de smarald purtând pe creștet o strălucitoare diademă cu ghiocei, minunata vestitoare a reînvierii își lasă trena-i lungă mângâind pământul. Primul anotimp, zâna verde de smarald, fiica cea mai tânară a bătrânului an, cea care ne aduce doar bucurie și voie bună a sosit și la noi cu alaiul ei de flori, lumină și culoare. Mezina cea veselă a trezit pământul la viață, iarba a prins colț fraged și nou, copacii sunt înfloriți.

Florile își răspândesc parfumul. Păsările cântă trilul lor frumos în concertul deschiderii. Ghioceii se leagănă în valurile muzicii.Clopoțeii de argint au ieșit atât de repede din pământul care abia a reînviat, încât acuma sunt așa mari de nu mai pot sta drepți.

Buchețelele de flori parcă îți făceau cu ochiul să le dai mamei. Mărțișorul strălucea pe panglică ca o scânteie de magie. Imnul întineririi se auzea din toate colțurile. Trebuie să ne bucurăm de acest mărțișor primit de la o prințesă.

 Gărgărițele se plimbă prin grădina de flori. Fluturii zburdă, albinele harnice își încep dulcele zumzet prin flori, gândăceii și cărăbușii dorm la soare. Rândunica cea voioasă a venit să ne încânte cu glasul ei. Toate acestea au prins viață foarte repede.

Totul este minunat! Dar dintr-o dată pe cer a ieșit o minge de foc care îmi zâmbește. Ascultam glasul duios al naturii pe când poștașul primăverii se legăna. Mingea de aur a cerului revărsa căldura mângâietoare peste primăvara care și-a scos ursul din bârlog.

Soarele, stăpânitorul lumii se arată din ce în ce mai des pe bolta albastră a cerului. Își începe călătoria mai devreme și merge la culcare din ce în ce mai târziu. Trimite razele-i blânde, înfășurând ramurile pomilor cu sârmulițe aurii.

Mugurașii vioi se umflă ușor și în curând pomii se vor umple de flori albe și roz. O sărbătoare va stăpâni peste întreaga natură.Prin crânguri, de sub frunze veștede își fac apariția soldăței cu uniformă verde, sunând din clopoței, făcând să se trezească și vecinii lor - viorelele cu petale suave de mizot și fumurii, toporașii fermecați, ce răspândesc prin văzduh miresme îmbătătoare.

Zăpada era tristă, deoarece știa că zâna florilor o va topi cu bagheta ei magică. Mugrașii pomilor recită poezii de început de primăvară.

Buburuzele zâmbitoare ieșeau de sub pătura verde de frunze. Furnicuțele zâmbitoare părăseau mușuroiul pentru a asista la deschidere. Natura învia și era tot mai veselă. Chiar și pârâiașului din spatele casei îi curgeau basmele din izvorul poemelor. Versuri de veselie răsunau din curtea alăturată.

Fluturii ca niște frunze argintii zboară prin văzduh. Albinele harnice își pregătesc fagurii și își reiau zborul până departe, căutând nectarul dulce al florilor.

Clopoțeii de argint au ieșit atât de repede din pământul care abia a reînviat, încât acuma sunt așa mari de nu mai pot sta drepți.

Copiii se bucură de venirea blândei primăverii. Încing jocuri în aerul proaspăt și curat. Gospodarii curăță pomii de crengile uscate și pregătesc terenul întins pentru însămânțările de primăvară. În curând vor sosi oaspeții înaripați, ce ne vor încânta cu trilurile lor magnifice. Crângurile vor răsuna din nou de concerte în aer liber.

Ca de fiecare dată rămân impresioanată de minunățiile acestui prim anotimp de vis.Primăvară, primăvară, bine ai revenit la noi !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *