Mod de organizare: online
Prof. Înv. Preșc. Vicovan Diana Veronica
Grădinița cu Program Prelungit „Paradisul Piticilor” Gura Humorului, Suceava
Data:
Educatoare: Prof.Vicovan Diana Veronica
Unitatea de învățământ : Grădinița cu Program Prelungit „Paradisul Piticilor”, Gura Humorului
Nivelul/Grupa: nivel I/ grupamijlocie „Buburuzele”
Tema anuală de studiu: Când, cum și de ce se întâmplă?
Tema proiectului tematic: ,,Mândră-i toamna și bogată”
Tema săptămânii: „ Darurile toamnei ”
Categoria activității de învățare: Activitate de dezvoltare personală
Denumirea activității: Întâlnirea de dimineață
Tema activității: ,, Festivalul recoltei”
Mijloc de realizare: exerciții de stimulare a comunicăriii
Elementele activităţii: salutul, prezenţa, completarea calendarului naturii, reamintirea regulilor grupei adaptate situației actuale, tabloul responsabilităţilor, gimnastica de înviorare, noutatea zilei, împărtășirea cu ceilalți, mesajul zilei.
Scopul activității:
Implicarea activă a copiilor în vederea stimulării comunicării, a interrelaționării, dezvoltarea unității și coeziunii grupului, a împărtășirii cu ceilalți, crearea unei atmosfere de bună dispoziție prin participarea la jocuri și activități specifice.
Obiective operaționale:
- să utilizeze formule de salut propuse, specifice momentului zilei, folosindu-se de limbajul verbal și nonverbal;
- să descrie principalele caracteristici ale vremii, unele fenomene percepute, specifice anotimpului;
- să răspundă la întrebări, justificând răspunsul;
- să recunoască propria fotografie, așezată de către educatoare pe tabela de prezență;
- să execute exerciții fizice ale diferitelor părți ale corpului, în vederea înviorării;
- să recite poezia cu mimică și intonație corespunzătoare conținutului.
Srategii didactice:
- Medode și procedee: observația,conversația, jocul, explicația, problematizarea.
- Resurse materiale: fotografiile copiilor, panoul de prezență, calendarul naturii, laptop, boxe, prezentare ppt, regulile grupei, tabela responsabilităților.
- Forme de organizare: frontal, individual.
- Elemente de joc: surpriza, aplauze, mânuirea materialelor, mişcarea.
Durata: 15-20 minute
Bibliografie:
- Curriculum pentru învățământul preșcolar- Ed. Didactica Publishing House, București, 2019
- Cioflica S.M., Berbeceanu G., Ilie E., Marta, C., Ziua bună începe la ,,Întâlnirea de dimineață”, Editura Tehno-Art, Petroșani, 2016
- Oprea C.L., Strategii didactice inovative, București, E.D.P. , 2007
- Răileanu D., Bazele formării didactice, curs de formare pentru debutantele din învățământul preșcolar, Activitate desfășurată cu sprijinul grădinițelor „Gulliver” și „A.B.C.”, 2020
SCENARIUL ACTIVITĂȚII
Întâlnirea de dimineață se desfășoară cu ajutorul unei platforme sincron (Zoom). Educatoarea îi salută atât pe părinți cât și pe copii:„ Bună dimineața, buburuze zâmbitoare! Bună dimineața, părinți ai buburuzelor zâmbitoare! Pentru a se saluta între ei, propune ca salutul să se realizeze cu ajutorul semnelor, pot face cu mâna, trimite un pupic virtual, o îmbrățișare, un zâmbet sau un salut personalizat.
Educatoarea orientează atenția copiilor spre musafirii apăruți pe ecranul dispozitivelor, motivând prezența acestora. La îndemnul educatoarei copiii salută musafirii.
Înainte de a începe activitatea, le prezintă anumite reguli de comportament, sub o formă atractivă și ușor de înțeles pentru copii. Știți cum să vă comportați pe Zoom?
Prezența: Copiii sunt invitați să completeze tabela de prezență. Pentru aceasta, educatoarea le propune un joc. Copiii sunt numiți în ordine alfabetică, își deschid microfonul pe rând și salută colegii cu formula: „ Bună dimineața, sunt prezent!”. Fotografia este plasată pe panoul de prezență în spațiul corespunzător, prin intermediul educatoarei, pe o floare. Jocul se desfășoară până când toți copiii prezenți sunt așezați pe floare. Fotografiile copiilor absenți sunt așezate în spațiul corespunzător (frunze). Se numără buburuzele fetițe, buburuzele băieței, buburuzele toate și fotografiile buburuzelor absente. Din discuția cu copiii, deducem faptul că cei absenți, nu sunt conectați și de aceea lipsesc de la activitatea desfășurată online. Educatoarea își exprimă bucuria că cei conectați sunt prezenți și își exprimă regretul că ceilalți lipsesc. Se fac urări pentru copiii absenți.
Completarea calendarului naturii:
Se realizează prin intermediul unui text lacunar și a jetoanelor cu simboluri: Astăzi este….; Aflăm ce zi este astăzi cu ajutorul unei poezii.
ZILELE SĂPTĂMÂNII
LUNI, o Riță veveriță, a plecat la grădiniță
MARȚI, un iepuraș poznaș, a plecat către oraș
MIERCURI, cățelușului pufos eu i-am dat un os
JOI, pisicuța m-a zgâriat cu lăbuța
VINERI, ursulețul meu, a mâncat niște jeleu
SÂMBĂTĂ, apare, grațioasă pe cărare
Și DUMINICA voioasă, m-am jucat c-o gâscă grasă!
Copiii sunt rugați să se uite pe fereastră și meteorologul de serviciu să spună ce a observat. Se precizează faptul că stabilim starea vremii aici și acum.
Tabloul cu responsabilități
Pentru ca totul să decurgă bine, educatoarea împreună cu copiii reamintesc responsabilitățile stabilite la începutul anului școlar, pe care le respectă zilnic, dar adaptate la contextual actual.
Momentul zilnic de mișcare
Pe un fond muzical adecvat(„Dansează hopa hopa”), însoțit de versuri, copiii imită mișcările sugerate de textul cântecului și de versuri. Textul prezentat pe fond muzical sugerează elemente, mișcări specifice înviorării de dimineață.
Întâlnirea de grup/Împărtășirea cu ceilalți
Acest moment al întâlnirii de dimineață este mereu așteptat de copii întrucât le oferă ocazia să se bucure de atenția celorlalți, dar și să descopere întâmplări din viața prietenilor. Educatoareaorientează discuțiile spre tema săptămânii pentru a ajunge la tema activității ADP, ,, Festivalul recoltei”. Noutatea zilei este transmisă cu ajutorul momentului de poveste, realizat prin intermediul prezentării ppt și partajată pe ecranul dispozitivelor,urmărind relatarea unor întâmplări. Conversația continuă cu motivarea alegerii făcute și extragerea mesajului zilei.
Mesajul zilei
„ Să o ajutăm pe Istețica !”
(T) Direcționarea copiilor pe centre se realizează prin vizionarea unor planșe, în mijloc regăsindu-se imaginea centrului, iar pe exteriorul imaginii sunt amplasate fotografiile lor.