ISSN 2734 -6943

ISSN-L 2734 - 6943TOTUL ÎNCEPE ÎN FAMILIE

Prof. Neacșu Violeta Luminița

Școala Gimnazială Nr. 3 „Sfântul Nicolae” Liești, Galați

Fiecare lucru are un început. Toate își au un punct de plecare, iar pentru ființele cele mai firave și plăpânde, copiii, punctul de plecare este familia. Copiii își au startul în familie. Prin definiția ei familia este cel mai important grup social, este comuniunea realizată dintre un tată, o mamă, alături de pruncii lor. Izvor nesecată de atenție, de grijă și iubire, familia este primul grup social cu care cei mici iau contact, este locul în care se nasc și cresc o perioadă îndelungată de timp, până cresc și devin pregătiți să înfrunte obstacolele vieții, singuri.

Rolul pe care îl joacă familia în dezvoltarea celor mici este unul extrem de important, familia fiind cadrul fundamental în care aceștia își satisfac nevoile sociale și fiziologice împlinite pe întreg parcursul ciclului de creștere.

Datorită faptului că familia este primul mediu în care cel mic se dezvoltă, cunoaște, experimentează și învață, părinții au un rol primordial. Ei devin astfel primii dascăli ai propriilor copii, făuritori și șlefuitori de personalități, atitudini și caractere. Ei sunt cei care pun bazele celor ce vor deveni, după arderea etapelor, adulți integrați în societate.

La vârstele mici, copiii sunt ca un burete. Ei absorb tot ceea ce experimentează, află sau văd în jur. Copiii învață prin imitare. Astfel, copiază comportamente, atitudini, vorbe, reacții a celor cu care petrec cel mai mult timp, a celor lângă care își petrec majoritatea timpului și care devin imagini emblemă pentru ei.

Principalul obiectiv pe care familia ar trebui să îl urmărească este acela de a păstra starea de sănătate optimă și de a asigura o dezvoltare socială armonioasă. Dacă ne referim la prima dintre acestea, părinții au datoria, în vederea creșterii fizice armonioase a copiilor, să adopte un regim igienico-sanitar potrivit, să asigure un program zilnic care să respecte orele de somn, masa, activitatea de joacă, sportul. Însă pe lângă aceste nevoi, copiii, suflete vulnerabile și în formare, au nevoie de ”școala primilor ani”, acolo unde se pun bazele devenirii lor ca om întreg, cu statut, conștiință și personalitate.

Primele repere de orientare în lume, primele informații și învățături despre lucrurile din natură, primele sfaturi, norme și reguli de conduită le primesc de la primii lor dascăli, părinții. Cei 7 ani de acasă reprezintă practic, tot acest bagaj de cunoștințe, experiențe, trări pe care cei mici le capătă în primii ani de viață, de la cei care le sunt primii profesori, părinții. Grija pentru mediul inconjurator ar trebui de asemenea sa ocupe un loc important intre invatamintele transmise in aceasta perioada, dragostea pentru frumos, natura, curatenie ar putea fi sadita celor mici prin tot felul de activitati menite sa ajute la dezvoltarea lor ca buni ecologisti. Plantarea de seminte, flori, arbusti si urmarirea evolutiei acestora poate reprezenta un experiment distractiv pentru cei mici si  un mod de a descoperi natura. Drumetii in aer liber urmate de un picnic intr-o poenita pot fi de asemenea prilej de a intari relatiile dintre parinti si copii si de a transmite si a  cultiva grija pentru mediu ce ne inconjoara. Exemplul personal al parintilor si cateva cuvinte care sa explice importanta contributiei lor la binele planetei prin strangerea deseurilor pot face minuni pentru generatiile viitoare. Copii de la 2-4 ani pot deprinde, astfel obiceiuri sanatoase care vor contribui la cresterea unor generatii ce constientizeaza rezultatul actiunilor lor in acest ansamblu interconectat pe care il reprezinta planeta noastra.

În acești 7 ani este nevoie ca cei mici să învețe să fie autonomi, să se îmbrace singuri, să mănânce, să se spele, să fie ordonati, politicosi, rezonabili, să vorbească frumos, să respecte regulile, să cunoasca legatura dintre actiunile lor si consecintele acestor asupra mediului in care ei traiesc.Viitorul generatiilor urmatoare incepe acasa in sanul fiecarei familii, de implicarea parintilor de azi depinde calitatea vietii de maine.

Un vechi proverb spune așa: ”Politețea nu costă nimic și cumpără orice!” . Dacă fiecare copil ar deprinde în cei 7 ani de dezvoltare în sânul familiei aceasta învățătură importantă precum si grija pentru resurse si mediu, lumea ar fi, fără îndoială, mai bună!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *