ISSN 2734 -6943

ISSN-L 2734 - 694310 AVANTAJE ALE EDUCAȚIEI ECOLOGICE

Prof. Înv. Preșcolar Sima Maria-Simona

Grădinița cu PP Nr. 19 Sibiu

Educația ecologică ne conectează cu lumea din jur, făcându-ne conștienți de problemele care afectează mediul înconjurător, mediu de care toți depindem, dar și de acțiunile pe care am putea să le întreprindem, spre binele planetei.

Fie că ,,aducem” natura în sălile de clasă, ieșim cu elevii afară ca să învețe sau improvizăm momente educative în timpul unei plimbări în natură cu familia, educația ecologică prezintă multe beneficii pentru tineri, profesori, școli și comunități:

  1. Stimularea imaginației și accentuarea entuziasmului.

Educația ecologică este o disciplină practică, presupunând o învățare interactivă care antrenează imaginația și dezvoltă creativitatea. Integrarea educației ecologice în programa școlară are rezultate pozitive dovedite: elevii sunt mult mai entuziasmați, se implică mai activ în procesul instructiv-educativ și își îmbunătățesc cunoștințele la disciplinele principale.

  • Procesul de învățare transcende sala de clasă.

Pe lângă posibilitățile de învățare experimentală în afara sălii de clase, educația ecologică încurajează elevii să stabilească conexiuni și să aplice cunoștințele teoretice în lumea reală, revelând interacțiunea problemelor sociale, ecologice, economice, culturale și politice.

  • Gândirea critică și creativă este consolidată.

Educația ecologică încurajează elevii să cerceteze, să descopere cum și de ce se întâmplă anumite fenomene și să-și asume decizii proprii în legătură cu problemele complexe ale mediului înconjurător. Prin dezvoltarea și consolidarea abilităților de gândire critică și creativă, această disciplină promovează o nouă generație de consumatori informați, dar și de inițiatori în toate domeniile societății.

  • Toleranța și empatia sunt încurajate.

Educația ecologică sprijină elevii în investigarea diferitelor aspecte ale problemelor, cu scopul de a înțelege contextul. Promovează toleranța din diferite puncte de vedere, dar și din perspectiva unor culturi diferite.

  • Obiectivele urmărite se aplică și altor discipline din curriculum.

Încorporând practica ecologică în curriculum, profesorii pot integra științele, matematica, limbiile străine, istoria, precum și alte materii în aceeași activitate/lecție și să atingă, în același timp, numeroase obiective ale acestor discipline. Desfășurarea unei ore în aer liber sau aducerea elementelor naturale în clasă constituie un context ideal pentru învățarea interdisciplinară.

  • Diminuarea biofobiei sau a sindromului ,,deficitului de natură”.

Prin expunerea elevilor în natură și oferirea permisiunii de a învăța și a se juca afară, educația ecologică susține sensibilitatea, aprecierea și respectul pentru tot ceea ce ne înconjoară. Combate astfel sindromul ,,deficitului de natură”, ceea ce este minunat!

  • Încurajarea unui stil de viață sănătos.

Această disciplină le permite copiilor să iasă în aer liber și să fie activi, abordând câteva probeleme serioase de sănătate cu care elevii se confruntă în zilele noastre, precum obezitatea, depresia, ADHD-ul. Mâncarea sănătoasă este adesea promovată la aceste ore, iar stresul este diminuat prin prelungirea timpului petrecut în natură.

  • Consolidarea comunităților.

Educația ecologică promovează un sentiment de apartenență și conexiune, prin implicarea în comunitatea locală. Când elevii doresc să se informeze sau să participe la acțiuni ecologice, ei contactează experți, sponsori, donatori, voluntari și parteneri sociali. Aceștia au rolul de a motiva membrii unei comunități, spre soluționarea problemelor care le afectează habitatul.

  • Acțiune responsabilă pentru binele mediului înconjurător.

Elevii înțeleg în ce mod acțiunile și deciziile lor pot afecta natura, dobândesc cunoștințe și aptitudini necesare pentru a rezolva problemele complexe, dar concep, în același timp, idei practice pentru protejarea planetei pe termen lung. Există organizații care susțin profesorii și elevii prin acordarea de subvenții sau alte resurse pentru asemenea proiecte.

  1. Elevii și profesorii devin ,,o voce”.

Educația ecologică încurajează învățarea activă, spiritul civic și leadership-ul. Le oferă tinerilor prilejul de a-și împărtășească și exprima opiniile, producând schimbări pentru protejarea mediului înconjurător în școala și comunitatea lor.

Schimbarea începe cu noi! Fiecare act ecologic, oricât de neînsemnat ar părea pentru noi, poate aduce un bine enorm planetei în care trăim. Să arătăm că ne pasă, pentru noi, dar și pentru generațiile viitoare!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *