ISSN 2734 -6943

ISSN-L 2734 - 6943CONȘTIENTIZAREA IMPORTANȚEI EDUCAȚIEI ECOLOGICE

Prof. Înv. Preșcolar Sima Maria-Simona

Grădinița cu PP Nr. 19 Sibiu

Educația ecologică ar trebui să fie o disciplină esențială în programa școlară. Toți elevii ar trebui să fie familiarizați cu această temă, tot mai actuală în zilele noastre. Soarta planetei se va afla în mâinile generațiilor actuale, deci este crucial ca aceștia să învețe să folosească resursele optim și să contribuie cu ,,puținul” lor în lupta impotriva încălzirii globale, încă de la cea mai fragedă vârstă.

Educația din cadrul învătământului preșcolar și primar reprezintă un stagiu esențial în formarea și dezvoltarea comportamentului copiilor, în direcția socializării și empatiei. La școală învățăm valori și comportamente care ne vor însoți în perioada adultă și ne vor defini ca ființe umane. De aceea, este atât de important ca profesorii să cultive interesul copiilor pentru grija și protejarea mediului înconjurător, cât încă aceștia se află la școală.

Scopul educației ecologice este acela de a crea, în rândul copiilor, o mentalitate fermă ecologică și de a ajuta tinerele generații să depășească provocările climatice actuale, cu o atitudine inovatoare și de implicare totală. În 2017, Stanford University a studiat efectele pe care o astfel de disciplină, ca educația ecologică, le poate avea în rândul elevilor începând de la nivelul preșcolar și până la liceu. Concluziile au fost remarcabile: 83% dintre copii și-au îmbunătățit comportamentul ecologic, iar 98% au înregistrat rezultate mai bune la materii precum matematică sau științe.

METODE EDUCAȚIONALE ECOLOGICE PENTRU ELEVI

Educația ecologică este un ,,angajament” pe viată și ar trebui inclusă cu prioritate atât în programele școlare primare și gimnaziale, cât și în cadrul altor activități de formare precum seminarii, conferințe și simpozioane. Modalitatea de predare a disciplinei trebuie adaptată în funcție de particularitățile de vârstă ale elevilor și este important să nu se limiteze doar la partea teoretică, ci să se insiste pe activități practice, relaxante și distractive.

Sunt o mulțime de idei care pot fi concretizate într-o curte sau într-un parc din apropiere. Copiii pot iesi în aer liber pentru a învăța despre plante, pomi, râuri, păsări și insecte, dar și despre problemele mediului înconjurător precum poluarea, emisiile de gaze, consumarea energiei, reciclarea, utilizarea apei etc. Iată câteva activități care pot avea un impact considerabil în suținerea acestei direcții ecologice:

  • Desfășurarea de activități în mijlocul naturii. Aflându-se în contact direct cu mediul înconjurător, elevii vor conștientiza mai bine importanța protejării acestuia.
  • Vizite la ferme și grădini botanice. Petrecerea timpului în preajma plantelor și a animalelor este o modalitate excelentă de a stabili o conexiune profundă cu natura, elevii învățând să empatizeze și să respecte tot ce îi înconjoară.
  • Colectarea rezidurilor. A investi câteva ore în curățarea pădurilor și râurilor va conduce la conștientizarea, de către copii, a efectului dăunător pe care gunoaiele îl pot avea asupra mediului.
  • Separarea rezidurilor în sala de clasă. Elevii pot învăța cum să recicleze în mod practic, atunci când în clasă se află coșuri colorate care servesc acestui scop.
  • Dicuții despre problemele mediului înconjurător. Dezbaterile care au în prim-plan probleme ecologice sunt o modalitate interactivă de a stimula elevii să reflecteze asupra cauzelor, urmând ca apoi să caute soluții eficiente asupra problemelor.

Conform UNESCO, există 4 motive pentru care ar trebui să le furnizăm copiilor educația ecologică:

1.Pentru a-i face atenți și conștienți în legătură cu problemele mediului;

2.Pentru a le spori interesul pentru grija și îmbunătățirea planetei;

3.Pentru a le consolida abilitatea de a învăța despre tot ceea ce îi înconjoară;

4.Pentru a le extinde cunoștințele despre ecologie spre domenii ca energia, peisajele, aerul, apa, resursele naturale și fauna sălbatică.

Educarea noilor generații este atât în puterea părinților, cât și a profesorilor. Copiii de astăzi vor fi conducătorii de mâine, fiind nevoiți să facă față unor provocări uriașe - ca încălzirea globală și epuizarea apei - și să adopte decizii cruciale pentru umanitate. Viitorul este în mâinile lor!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *