ISSN 2734 -6943

ISSN-L 2734 - 6943EDUCAȚIA ÎN AER LIBER – EDUCAȚIA PRIN DESCOPERIRE

Delschand Liane Anita

Ghid Montessori la Montessori Haus-Timișoara

În ajutorul unei dezvoltări armonioase -MONTESSORI - mai mult decât o clasă

ʺCe aud – Uit, Ce văd – Îmi amintesc, Ce fac - Înțelegʺ (proverb chinezesc)

Un cadru natural, plăcut , relaxant în care copiii se manifestă liber, unde au posibilitatea de a prezenta un comportament firesc, un mediu provocator, care răspunde curiozității naturale a copiilor, care incită la investigare, cercetare și care rezultă învățare reală, practică.Acesta este mediul Montessori.

Un loc spațios, ordonat, cu o atmosferă plăcută, calmă și veselă.Atmosfera trezește în copil dorința de a lucra.Rafturile deschise, la înălțimea copilului, oferă copilului posibilitatea de a alege.

Clasa este luminoasă, plină de viață, un univers static, care are capacitatea de a se adapta nevoilor fiecărui copil în parte și de a evolua deodată cu copiii.Prezența plantelor, a animalelor, a cărților și a obiectelor de artă  stimulează activitatea și creativitatea grupului.Nevoia de a se mișca, de a socializa, de a tăcea, de a observa, de a se relaxa, de a se concentra, de a se simți liber și autonom, în siguranță, respectat, iubit și respectat este oferită necondiționat.

Copiii au nevoie de oportunități de explorare, experimentare, manipulare, descoperire, iar activitățile în aer liber le permit să învețe multe lucruri despre lume.

Copiii au nevoie de ocazia de a explora necunoscutul,imprevizibilul și aventurosul și mai puțin de activități de sine stătătoare.Cei care învață să se bucure în aer liber au o probabiloitate mai mare de a deveni adulți care se bucură de grădinărit.

Cum se aude ecoul?Cum cresc plantele?Cum se simte noroiul?Ce miros are toamna?Pot face bastonașe în nisip?

În educația Montessori, natura este o extensie a sălii de clasă, oferind astfel copiilor desfășurarea de activități în aer liber și curat și răspunsul concret la toate aceste întrebări.

Prin activitățile outdoor, copiii sunt ghidați să descopere singuri, într-un mod activ informații, să găsească soluții și să exploreze mediul înconjurător cu ajutorul tuturor simțurilor.

Timpul petrecut  în aer liber și activitățile în natură reprezintă o componentă importantă  în creșterea și dezvoltarea  creierului, a corpului și a intelectului.

De aceea, Montessori oferă copiilor ocazia de a învăța și de a petrece timp într-un mediu natural, cu aer proaspăt, în mijlocul pădurii/naturii.

Copiii își imbogățesc cunoștiințele asimilate la clasă prin experimentare, prin explorarea mediului înconjurător.Copilul dobândește natural o mulțime de cunoștințe despre lumea înconjurătoare, își amintește cu ușurință ceea ce a învățat prin experiențe directe cu natura.

Educația în aer liber reprezintă învățarea prin descoperire, prin acțiuni practice/concrete, dezvoltarea unei relații strânse cu mediul înconjurător, oferă posibilitatea contactului cu natura, formează abilități de colaborare, comunicare, învățare activă, educă flexibilitatea, autonomia,asumarea responsabilității, inițiativa.

Copiii au nevoie de acțiuni, care să le împlinească setea de cunoaștere, care să-i pregătească pentru viață.

Este timpul să conștientizăm facilitățile și beneficiile acestui tip de educație, să ne aventurăm, să oferim copiilor noștri o alternativă atractivă, interesantă și sănătoasă de educație.

În încheiere, amintesc viziunea pedagogului Constantin Cucoș despre educația outdoor : ʺEducația din școală rămâne sărăcită dacă nu este complementată de ceea ce se poate adăuga dinafara perimetrului ei; educația de tip outdoor  nu eclipsează educația din sala de clasă, ci îi imprimă o altă demnitate și consistență. Este o formă de stimulare și ʺîmplinireʺ a ei, prin extensiuni, aplicații, prefațări de noi căutări.O șscoală inovativă va prela și integra, în modul ei specific, astfel de situații , le va face aliat, sursă de revigorare, de întărire, de extensiune a ariei ei de acțiune. Și asta, pentru binele școlii și al celor care intră în ea, deopotrivă!ʺ

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *