ISSN 2734 -6943

ISSN-L 2734 - 6943O CASĂ MAI CURATĂ – UN SAT MAI CURAT

Prof. Ciurea Floricica Daniela,

Școala Gimnazială ,,Grigore Rădulescu” Bezdead, jud. Dâmbovița

Una dintre preocupările Uniunii Europene în ceea ce priveşte politica de mediu este rezolvarea problemei deşeurilor. Acestea poluează aerul, apa şi solul, degradează peisajele pe suprafeţe întinse, antrenează costuri ridicate pentru depozitare şi incinerare.

Cu toţii suntem responsabili de agravarea problemelor mediului, de risipirea resurselor limitate. Stă în puterea fiecăruia dintre noi să contribuie la soluţionarea acestui dezastru al omenirii!

În acest context, timp de patru ani am derulat la nivel de comună, proiectul – concurs           ,,O CASĂ MAI CURATĂ – UN SAT MAI CURAT”. Acest proiect a propus crearea unui curent de opinie favorabil dezvoltării conştiinţei ecologice, vizând schimbarea comportamentului şi a mentalităţii la nivel individual şi colectiv.

Grupul ţintă în acest proiect a fost constituit din elevii celor două şcoli din comuna Bezdead, cadrele didactice ale acestora, părinţii elevilor și localnicii comunei.

Implicarea efectivă a fost realizată prin activităţi cotidiene de colectare selectivă a deşeurilor, precum şi prin evenimente social-culturale periodice, care au avut loc în cadrul școlilor (activităţi educative şi extracurriculare). Rezultatul general scontat a fost o dinamizare a elevilor, părinţilor, profesorilor şi a tuturor celorlalţi apartenenţi ai comunităţii locale, care vor deveni mai comunicativi şi mai creativi în ceea ce priveşte schimbarea mentalităţilor şi implicarea în acţiunea de combatere a degradării mediului.

Obiectivele programului au constat în încurajarea creativităţii şi a iniţiativei în viaţa preadolescenţilor comunităţii, în dezvoltarea spiritului de echipă, în completarea cunoştinţelor persoanelor implicate, precum şi în îmbunătăţirea calităţii vieţii comunităţii în care s-a derulat acest program – Comuna Bezdead, din Judeţul Dâmboviţa.

Proiectul – concurs a fost un proiect educaţional prin intermediul căruia elevii au conştientizat problemele locale de mediu, precum şi eforturile comunităţii locale privind protecţia şi conservarea mediului şi care a oferit soluţii concrete de implicare activă în rezolvarea unora dintre aceste probleme, prin studiu în clasă şi acţiuni în cadrul şcolilor şi în comunitate. Fiecare dintre noi ne-am adus contribuția, astfel încât cu toții, cred că am început să avem o calitate a vieții mai bună, să trăim într-un mediu mai curat. Pentru acest lucru trebuie să avem grijă ca mediul înconjurător să rămână cel puțin ca până acum, pentru generațiile viitoare (copiii și nepoții noștri).

Prin implementarea acestui proiect, şcoala a obţinut beneficii de ordin educativ, civic, financiar şi de imagine:

 • implicarea elevilor în activităţi ce au ca scop menţinerea unui mediu sănătos şi curat în şcoală, în curtea şcolii şi în spaţiul aferent unităţii şcolare și în comună;
 • formarea la elevii şcolii, a unor deprinderi şi abilităţi ecologice, caracteristice viitorului cetăţean educat în spirit ecologic;

Elevii au fost îndemnați prin diverse activități, diverse bannere să nu arunce niciodată deșeurile pe care le produc, pe spații verzi, pe stradă sau pe trotuar. Dacă atunci când faceți o excursie pe munte nu există nicio modalitate de a scăpa de deșeuri, tot ceea ce trebuie să faceți este să plecați pregătiți de acasă cu două pungi, astfel încât în una dintre ele să colectați deșeurile reciclabile (sticle, PET-uri sau doze de aluminiu), iar în cealaltă deșeurile menajere pe care le produceți (șervețele de masă, folii de împachetat diferite dulciuri etc.).

Acasă este locul unde ne simțim bine, alături de familie sau de prieteni.  Dar, acasă este și locul în care producem o cantitate importantă de deșeuri, pe care, dacă știm să le colectăm separat, pot fi reciclate și transformate în alte produse. Așadar, orice deșeu are valoare și în plus, prin colectare corectă, fiecare putem să aducem un aport mic la protejarea mediului înconjurător. Cele mai des întâlnite deșeuri pe care le producem acasă sunt: hârtia/cartonul, PET/plastic, metal, sticlă.

 • obţinerea unor fonduri suplimentare, pentru susţinerea proiectului, prin valorificarea deşeurilor;

Elevii celor două școli din comună, duceau deşeurile strânse la punctul de colectare (o magazie de lemne a fiecărei unități școlare). La început materialele colectate (hârtie, plastic, PET) nu au fost strânse selectiv. Firma  de salubritate cu care am colaborat pe toată perioada desfășurării proiectului a fost Expert Recycling S.R.L Aninoasa. După o perioadă firma de salubritate cu care lucram, ne-a sfătuit să le separăm pentru a ne oferi mai mulți bani (hârtia la hârtie și PET-urile la PET-uri). Ei ne ofereau o sumă de bani, în funcție de câte kilograme strângeam.

Cu banii obținuți în decursul unui an școlar, în cadrul concursului: ,,De la talent, spre performanță ... (care se desfășura pe 1 Iunie – Ziua Copilului), după ce se decernau diplome și premii pentru participanții acestui concurs, ca iniţiator şi organizator al celor două concursuri, alături de doamna primar şi de doamna director ofeream diplome și premii și elevilor care timp de un an de zile au făcut curat pe albia râului Bizdidel (care trece prin comună), în curțile lor și ale rudelor, în apropierea domiciliului, pe păşuni şi spaţiile verzi ale comunei și nu numai. Cred că în cei patru ani de activitate ecologică intensă sau strâns peste 300.000 de PET-uri, 3 tone de hârtie, 1 tonă de plastic.

S-a întocmit un clasament cu cei mai harnici elevi din fiecare şcoală, clasament care era actualizat lunar, în funcţie de implicarea fiecăruia în parte. A apărut astfel o concurenţă între ei pentru a se clasa între primii şi pentru a intra în posesia premiilor promise.

În fiecare an s-au oferit premii atractive, constând în obiecte sportive şi articole de drumeție care toate au fost pe placul elevilor, după cum urmează:

 • premiul I: biciclete (2 buc. – câte una pe fiecare şcoală)
  • premiul al-II-lea: role (2 buc. – câte una pe fiecare şcoală)
  • premiul al III-lea: skateboard sau remmy (1 sau 2 buc. în funcţie de dorinţa premiantului, fată sau băiat)
  • mențiuni: seturi de badminton (2 seturi pe fiecare şcoală)
 • popularizarea activităţilor şcolii prin diverse mijloace: ateliere tematice, postere, albume, expoziţii, dar şi prin implicarea comunităţii locale, mass-mediei (publicaţia Gazeta Dâmbovițeană), autorităţilor locale şi a organismelor care se ocupă cu problemele de mediu;
 • colaborarea mai strânsă între elevi, părinţi şi cadrele didactice;

Trăgând linie după cei patru ani de eco-concurs s-au oferit 9 biciclete, 12 perechi de role, 6 skateboard, 6 jocuri remmy, 10 seturi de badminton, un sat mai curat, o casă mai curată, un spirit civic mai dezvoltat și un aer mai bun de respirat. Acestea au fost cele mai importante beneficii care au dus la multe zâmbete, emoții și bucurii.

            Ne încearcă pe toţi un sentiment de regret şi o părere de rău că această activitate concurs a trebuit să fie întreruptă după numai patru ani. Ne-am fi dorit cu toţii să avem continuitate până azi, dar motive obiective ne-au împiedicat. Ne-am confruntat cu lipsa spaţiului de depozitare a deşeurilor colectate, deoarece vechea magazie de lemne a fost demolată. Deşeurile colectate au devenit din ce în ce mai puţine, iar firma de salubritate nu ne-a mai putut oferi un preţ atractiv. Am fost puşi în faţa unei lipse de fonduri băneşti pentru achiziţionarea premiilor cu care elevii erau obişnuiţi.

Din această scurtă experienţă ecologică rămânem cu un aspect pozitiv major: locuitorii comunei au conştientizat importanţa colectării şi selectării deşeurilor, nu le-au mai aruncat la voia întâmplării, le-au adunat în gospodăriile proprii şi le-au predat personal operatorului de salubritate.

Acest fapt ne-a bucurat pe deplin, pentru că în acest scurt răstimp de patru ani am reuşit să  culegem roadele unei educaţii ecologice.

BIBLIOGRAFIE

 1. http://ghibis.ucoz.net/index/documentatie_proiect/0-64
  1. https://azipentrumaine.ro/wp-content/uploads/2020/11/Ghid-de-colectare-Probleme-si-solutii.pdf
  1. https://www.gazetadambovitei.ro/educatie/foto-copiii-din-bezdead-premiati-pentru-ziua-lor-la-concursul-de-la-talentspre-performanta/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *