ISSN 2734 -6943

ISSN-L 2734 - 6943Efectele schimbărilor climatice

Prof.  Petre Floriana

Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Constanța

Problema mediului, a ocrotirii acestuia, este o necesitate dată de situaţia tot mai gravă cu care se confruntă planeta, mai ales din cauza faptului că intervenţia nocivă a omului, din inconştienţă sau nepăsare, îi afectează fiecare părticică. Poluarea degradează componentele mediului, producând dezechilibre ecologice. Fiecare tip de poluant acţionează o dată individual, dar adesea combinaţiile lor sunt dezastruoase pentru mediu. Suntem conştienţi că problemele de mediu sunt urgente şi trebuie abordate de întreaga comunitate, dar că noi, dascălii considerăm că educaţia trebuie să fie o parte integrantă a soluţiei datorită mijloacelor directe şi indirecte de acţiune asupra tinerelor generaţii, cei care vor popula lumea viitorului.

Schimbările climatice își fac resimțite efectele tot mai repede și au afectat toate părțile lumii, sănătatea umană și mediul înconjurător. Acestea reprezintă problema definitorie a timpului nostru, iar acum, mai mult ca niciodată, ne aflăm într-un moment critic. Tiparele meteorologice s-au schimbat, iar acestea amenință producția de alimente, provoacă inundații catastrofale și viituri care afectează comunitățile noastre deja fragile. Fără a acționa drastic, azi pentru reducerea impactului asupra mediului înconjurător, costul adaptării la aceste schimbări în viitor va fi mai costisitor și mai dificil”.

Natura, prin caracterul său viu şi dinamic, trezeşte interesul copiilor, iar sub îndrumarea dascălului, activităţile desfăşurate îi înarmează pe copii cu informaţii diverse, lărgindu-le capacitatea de a cerceta şi de a descoperi relaţiile dintre fenomene, le răspunde dorinţei acestora de investigare, curiozităţii lor, specifice vârstei. Mediul înconjurător ne asigură condiţiile necesare vieţii, însă depinde de noi dacă dorim să folosim aceste elemente esenţiale cât mai util sau dacă vrem să ocolim acest aspect al vieţii noastre.

Poluarea planetei se agravează pe zi ce trece şi se pare că populaţia nu acordă interes suficient acestui proces nociv. Convingerea că această problemă este doar a specialiştilor şi a forurilor internaţionale, este tot atât de eronată, pe cât este şi de gravă. Ocrotirea planetei este o problemă mondială, şi, tocmai de aceea, fiecare persoană trebuie să-şi asume această responsabilitate.

Viitorul omenirii pare să fie pus sub semnul întrebării, dacă nu se iau măsuri energice de protecţie a planetei. Omul a înţeles că face şi el parte din natură, că Terra şi resursele ei sunt limitate, că această planetă funcţionează ca un sistem şi că dereglările produse într-un loc pot avea repercursiuni pentru un întreg circuit, inclusiv pentru omenire.

În trecut, când densitatea redusă a populației, precum și utilizarea, aproape în exclusivitate, a produselor naturale, nu diferențiau mult viața omului de modul de existență simplu și nu se produceau atât de multe reziduuri.

Odată cu marile progrese științifice, cantitatea și natura lor s-a schimbat fundamental. În ultimile decenii, procesul de degradare al factorilor de mediu de pe întinsul planetei noastre a avut o evoluție din ce în ce mai îngrijorățoare, cantitatea de poluanți atingând cifre ce depășesc orice imaginație. Înlăturarea poluării este o problemă de corectare a erorilor care o provoacă.

Decizia de combatere trebuie să existe chiar din momentul în care răul este denunțat ca atare, iar mijloacele tehnico-științifice actuale pot rezolva problema de poluare.

     Noțiunea de mediu înconjurător nu trebuie confundată cu aceea de natură, care îi este anterioară și are un conținut diferit. Conceptul de mediu înconjurător are caracter de sistem. Este vorba de un sistem complex, dar unitar, format dintr-un număr foarte mare de elemente și de legături, având o anumită capacitate de autoreglare și în care factorul cel mai activ îl reprezintă comunitățile omenești.

În ultimul timp, un termen asociat celui de mediu înconjurător este poluarea, care se manifestă ca o agresiune continua asupra integrității acestuia. Poluarea reprezintă, de fapt, prețul pe care oamenii îl plătesc pentru beneficiile aduse de tehnica modernă. Ceea ce se cheamă în prezent poluare, este sfârșitul unui process care a început odată cu formarea comunităților omenești și care la un moment dat, a început să degradeze mediul.

Bibliografie:

1.Dumitraș Adelina – „Efectele poluării asupra degradării mediului înconjurător”- articol bibliografic, decembrie 2008

2.Virginia Ciobotaru, Ana Maria Socolescu – “Poluarea și protecția mediului”, Editura Economică, 2009

3. Ferdinand Pricope, Laura Pricope – “Poluarea mediului și conservarea  naturii”

4. https://oameninoi.wordpress.com

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *