ISSN 2734 -6943

ISSN-L 2734 - 6943Educația ecologică, educație pentru viitor

Prof. Înv. Primar Edu Liliana

Școala Gimnazială ,,Aron-Vodă” Aroneanu, Iași

Un pas important pentru un viitor sigur, optim vieții este asigurarea unei educații, iar pentru că viața nu poate fi separată de mediul înconjurător, întreaga educație ar trebui canalizată spre ecologie.

Încă din fragedă copilărie ar trebui început acest lucru. Cei mici trebuie învățați cum să protejeze mediul, ce acțiuni pozitive trebuie să aibă. Scopul este formarea de atitudini, valori, comportamente pe care să le dezvolte pe parcursul întregii vieți. Dacă un copil învață încă din primii ani de viață să nu arunce hârtii, ambalaje sau resturi alimentare pe jos, ci în locuri special amenajate, e clar că peste 10-20 de ani va proceda la fel.

Primii șapte ani din viață sunt importanți, dar și educația de mai târziu își va pune amprenta peste formarea viitorului adult.

Trebuie profitat de faptul că cei mici sunt curioși să afle despre tot ceea ce văd, iar noi, adulților, ne revine datoria să îi încurajăm în a explora și a descoperi lumea, mediul înconjurător.

Așadar, educația ecologică se bazează pe experiențele din primii ani de viață.

Din păcate, în ultima perioadă, s-a constatat că micuții își petrec din ce în ce mai puțin timpul în natură, fapt ce a condus la dezvoltarea de comportamente și probleme emoționale în rândul acestora. Apariția tehnologiilor moderne, a gadgeturilor și a altor stimuli i-a îndepărtat pe unii de natură, a răcit relațiile sociale dintre indivizi.

Cred că un rol important le revine atât părinților, cât și cadrelor didactice, care trebuie să pună mai mult accentul pe educația ecologică, să conștientizeze că rezultatele unei astfel de educații se vor vedea în viitor.

Cei mici își vor dezvolta un respect față de mediu, prin modelele pe care părinții le vor dovedi . Trebuie doar răbdare și o atitudine pozitivă, degajată față de ,,curioși”.

Școala are un rol important, hotărâtor în formarea la școlari atât a conștiinței și a gândirii ecologice despre natură, cât și a unei comportări corecte față de ea.

Tinerii petrec o mare parte din timp aici. Cunosc toate problemele mediului înconjurător, participă la diferite activități pe această temă, vizionează materiale diverse, fac referate despre aspecte pozitive sau negative ale acestuia. Important este să se pună accentul pe sensibilizarea acestora și pe conștientizarea că dacă nu avem grijă de mediu, mai târziu vom vedea efectele negative care ne vor marca viitorul.

Se poate face educație ecologică și prin intermediul unui opțional, la școală.

,,Ziua Pământului”, marcată pe 22aprilie, și acțiunile care se pot desfășura cu acest prilej, îi va sensibiliza pe micuți, arătându-le că și ei au pot face ceva IMPORTANT pentru un mediu mai curat, mai sănătos pentru toți.

Educația privind mediul înconjurător este un proces de lungă durată, ale cărui rezultate concrete se vor vedea peste ani. De aceea aceasta trebuie să se facă încă de timpuriu, cu continuare pe parcursul întregului ciclu de învățământ. Este evident că pot apărea schimbări de atitudini față de mediu, datorită influențelor exercitate de tehnologiile moderne.

Soarta viitorului vieții depinde de gândirea și efortul tuturor de a menține echilibrul în natură prin formarea unei conștiințe ecologice de sine stătătoare în rândul oamenilor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *