ISSN 2734 -6943

ISSN-L 2734 - 6943CEA MAI BUNĂ ECHIPĂ- PROFESORI ȘI ELEVI

Profesor Stan Gabriela

Școala Gimnazială Nr.7, Petroșani

Întotdeauna am crezut că profesorii și elevii trebuie să aibă o relație bună dacă vor să reușească, să dobândescă noi cunoștințe. Da, profesorii pot dobândi noi cunoștințe de la elevii lor.

Când obișnuiam să spun asta în cancelarie, am remarcat zâmbete pe fețele celorlalți. Nu s-au gândit și nu au crezut niciodată acest lucru înainte de pandemie. Dar ... ghici! Unii dintre aceia (care zâmbiseră) erau în situația de a afla de la elevii lor modalități de a comunica sau de a face diferite activități folosind computerul sau chiar telefoanele lor mobile.

Peste noapte viața noastră s-a schimbat și nimeni nu a putut să ne spună cât va dura, când se va termina sau ce anume trebuie să facem. Aproape totul era nou, provocator, interesant și ciudat.

Nu mi-aș fi putut imagina cum elevi din școala primară, cu vârste cuprinse între 6 și 7 ani- ar putea învăța engleza. Unii dintre ei nu cunoșteau literele. "Ce ar trebui să fac?" m-am întrebat.

Din fericire, primele mele cursuri online au avut loc cu elevi de clasa a VIII-a. Am făcut schimb de roluri pentru o perioadă scurtă de timp, ceea ce înseamnă că cei care aveau abilități digitale au devenit ghizii mei, profesorii mei. Cred că tu, cel care citești, zâmbești, nu-i așa ?!

Primul pas a fost crearea unui link pe platforma Zoom. Ușor, am spus. Apoi am fost învățat cum să dau ,,share screen" și să folosesc jamboard-ul. După aceea lucrurile au început să fie din ce în ce mai clare. A trebuit să lucrez mai mult.

Am început să caut platforme educaționale și site-uri. Aș putea spune că am avut noroc pentru că eu și elevii mei am făcut activități de ascultare și citire cu mult înainte ca pandemia să ne tulbure. Mi-am folosit laptopul pentru activități de ascultare, iar elevii mei și-au folosit telefoanele pentru activități de citire. Am avut noroc, nu-i așa?

            De când eram tânăr profesor, m-am gândit că, dacă elevii și profesorii au o relație bună, ei pot face lucruri bune. Tot ce mi-am dorit vreodată a fost să-i fac pe elevii mei să se simtă confortabil în timpul orelor de engleză, să fie relaxați, să se exprime fără teamă.

La începutul fiecărui an, disctăm, stabilim niște reguli.. Îmi place să spun că suntem "open- minded", că suntem prieteni, iar elevii trebuie să știe de ce au obținut note mari/ mici. Încurajez întotdeauna elevii să se autoevalueze. Mă bucur să remarc corectitudinea lor. De aceea, engleza este una dintre cele mai relaxante ore.

Este important ca toată lumea să se simtă bine, să aibă încredere și să se ajute reciproc. Timpul a trecut, vacanța de vară a sosit, dar pentru profesori a fost doar un alt început de dezvoltare a competențelor digitale. Eu însumi am vrut să învăț lucruri noi în afară de platforme și site-uri și sunt mândră de ceea ce am învățat. Pot spune că realizez cu succes propriile fișe pe diferite platfome.

Nu orice schimbare vine cu ceva de neatins. Depinde de modul în care vrei să vezi, să înțelegi. Cred că dacă îți place meseria ta și îți apreciezi elevii, vei face tot posibilul. Cel mai important lucru este comunicarea deoarece este ea stă la baza rezolvării tuturor problemelor.

Îmi place să am conversații cu elevii mei, întrebându-i cum ar trebui să acționeze un profesor, ce fel de activități ar dori să facă în timpul orelor. Opiniile lor sunt foarte importante pentru mine și am observat că nu se tem să-și exprime așteptările. Cu mult timp în urmă, am aflat că pentru ei este foarte important modul în care un profesor intră în clasă. Chiar dacă nu s-au pregătit bine și s-ar putea să obțină o notă mică- dar profesorul este o persoană amabilă care zâmbește și-i explică elevului ceea ce a greșit-, acesta nu se supără și încearcă să nu repete greșeala de a nu învăța.

Cred că un profesor nu ar trebui să uite niciodată că el/ ea este cel care îi face pe elevi responsabili și cinstiți; trebuie să-i învățăm tot ce e mai bine, trebuie să fim, în primul rând, umani și să trecem dincolo de catedră (acesta este doar un loc unde ne punem lucrurile, nimic mai mult!).

În acest an pandemic, am aflat că profesorii și elevii se pot comporta la fel ca înainte, că atât profesorii, cât și elevii își pot schimba uneori rolurile, că învățăm toată viața, că toți suntem importanți, că trebuie să fim oameni.

Nu uitați niciodată să zâmbiți și să spuneți un cuvânt bun, toată lumea o merită. Fii copilăresc, fii tu însuți, fii deschis la minte! Respectă dacă vrei să fii respectat! Cea mai bună rețetă pentru bunăstarea profesorilor și a elevilor: profesori fericiți + elevi fericiți = școală fericită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *