ISSN 2734 -6943

ISSN-L 2734 - 6943ARTA IUBIRII

Prof. SUCIU ANDREA

SCOALA GIMNAZIALA VASKERTES GHEORGHENI, harghita

„Arta iubirii. Nimic nu este mai important pe

 lume decât să ne deprindem cu această artă:” Erich Fromm

A iubi e bine, a iubi trebuie să știi, aceasta înseamnă totul –afirma F.R. Chateaubriand, un mare filozof. Da, trebuie să învățăm să iubim, pentru că iubirea creștină este o artă ce trebuie cunoscută în profunzime. În măsura în care iubirea este o artă, atunci ea presupune cunoaștere și efort, și, dacă această  afirmație este un adevăr, atunci iubirea trebuie învățată. (Lubich,2006)

            Arta iubirii presupune dedicare, și este puternic condiționată.

            „Această artă dorește să se ridice deasupra nivelului iubirii naturale, pentru ca nu numai familia și prietenii să fie preocuparea noastră. Această iubire este îndreptată  asupra tuturor: și asupra celui care ne este simpatic, dar și asupra celui antipatic, și asupra celui frumos, dar și asupra celui care este urât, asupra concetățeanului, dar și asupra străinului, asupra celor de-o credință cu mine , dar și asupra celor de altă credință, celor ce aparțin aceleiași culturi cu mine, dar și celor care aparțin altor culturi, asupra împotrivitorilor și asupra dușmanilor.

            Această iubire ne îndeamnă să iubim primii, fără a aștepta ca ceilalți să ne iubească, așa trebuie să-i iubim pe ceilalți ca pe noi înșine, să te vezi pe tine în ceilalți. Gandhi spunea: tu și eu una suntem, nu te pot răni pe tine, fără ca rana ta să nu se regăsească și în mine.

             Iubirea nu constă doar în vorbe și sentimente, ci trebuie susținută cu fapte concrete. Ea presupune empatie: trăim suferințele, bucuriile, lipsurile celuilalt, înțelegem trăirile lui și ne străduim să-i venim în ajutor. În măsura în care iubirea există în cât mai multe persoane, ea va deveni reciprocă în familie, la locul de muncă, la școală, la grădiniță, în diferite comunități.

             A iubi nu înseamnă, în primul rând, să primești, să fii iubit de toți – cum cred mulți – înseamnă, ca noi să iubim primii, noi să facem primul pas, noi să dăruim. Această iubire este o iubire activă. Când dăruim, în acea faptă ne regăsim puterea, valorile, autoritatea  iar experiența trăită ne umple de bucurie. Generozitatea, dărnicia, exuberanţa, plinătatea de viață, bucuria să ne fie trăsăturile definitorii.  A dărui este mai mare fericire decât a primi, deoarece ne dă vivacitate, ne umple de viață.

            Ce putem dărui? Pe noi înșine, viața noastră, ceea ce nu înseamnă că vom renunța la viața noastră pentru ceilalți – deși nici aceasta nu e exclus – ci mai degrabă ne dăruim bucuria, interesul, înțelepciunea, veselia, tristețea, îngrijorarea, îmbogățindu-l prin acestea pe celălalt. Așa potențăm vivacitatea altora prin vivacitatea noastră. Nu dăruim pentru a primi, dar, prin faptul că dăruim, trezim în celălalt dorința de a răspunde la iubirea pe care i-am arătat-o. Dăruind îl facem și pe cel de lângă noi darnic, aceasta aduce bucurie și recunoștință pentru fiecare parte implicată. Iubirea este o putere care creează putere.

            „Forța activă a iubirii este omul; este o forță, care sparge zidurile ridicate de cei din jurul nostru, care ne unește cu alții; iubirea poate birui dușmanii, poate învinge sentimentul de singurătate, dar ne ajută să ne identificăm, să ne păstrăm integritatea. Iubirea  face posibil paradoxul ca două ființe să devină una și, totuși, să rămână doi.”

            Palinkay G. Tibor (1995) spunea că adevărata iubire presupune sacrificiu. Numai acela iubește cu adevărat, care poate să se sacrifice într-un mod altruist. Sacrificiul altruist nu are nici un folos, la prima vedere, dar iubirea adevărată presupune dăruire chiar și atunci când nu avem nici un beneficiu personal. Iubirea este autentică atunci, când ajutăm necondiționat.

            Arta iubirii putem spune că este o taină, nu pentru că nu poate fi descoperită, pentru că nu poate fi pătrunsă cu mintea, ci mai degrabă sentimentele din inimă ne ajută să o pătrundem.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *