ISSN 2734 -6943

ISSN-L 2734 - 6943SECRETUL ZARULUI IUBIRII

Prof. CSERGO CSILLA

SC. GIMNAZIALA VASKERTES GHEORGHENI

Iubirea este o valoare universală, fiecare mare religie cunoaște „regula de aur”: „Tot ce vreți să vă facă vouă oamenii faceți-le și voi la fel….” (Mt 7:12). Această lege trăiește și în persoanele fără convingere religioasă, care sunt la doar un pas distanță de fraternitate. Apostolul Pavel rezumă astfel: „Căci întreaga Lege este împlinită printr-o singură poruncă: Să-l iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți” (Gal 5:14).

Transpunerea acestor principii în viața de zi cu zi necesită timp, este nevoie de aplicare, trebuie să se exerseze din nou și din nou, este asemănător cu  procesul de însușire a unei meserii. Arta iubirii poate fi însușită atât de copii cât și de adulți, este nevoie doar de voință. Pe această cale poate umbla oricine indiferent de vârstă. Pe acest drum au pornit la începuturi câteva fete, care pe timpul războiului s-au grupat alături de Chiara Lubich, iar cu ajutorul Spiritului Sfânt, prin lumina și puterea lui au slujit ocolind pământul, cuprinzând  treptat întreaga omenire.

Papa Ioan Paul II spunea: „…este nevoie de iubire, de programul iubirii, de prezența iubirii în lume, deoarece doar iubirea este capabilă să se împotrivească amenințărilor ce vizează omenirea, acestea sunt: lipsa iubirii, ura, războiul, dușmăniile și asupririle. Dar iubirea este mai puternică. ”

Utilizarea zarului iubirii este o activitate relaxantă și care ne îmbogățește reciproc. Merită să fim atenți la perseverență, la folosirea lui zilnică dacă e posibil, iar experiențele trebuie să ni le împărtășim unul altuia. Doar așa, copii vor avea succes, se vor simți îndemnați să se comporte bine, să se întreacă în a face fapte bune. Aceasta îi umple de bucurie, bucurie pe care o transmit mai departe.

La grădiniță, utilizarea zarului face parte din prima activitate. Acesta este un lucru foarte benefic pentru începerea zilei printr-un program de socializare, cu o motivație pozitivă, care ne dirijează atenția și interesul. În timpul jocului, ei trăiesc experiențe pozitive, emoții pozitive, care-i umplu de bucurie, care le dau putere pentru a înfrunta răul din jurul lor. Sfintele Scripturi ne dau următoarea încurajare: „Învingeți răul prin bine…”. În fiecare dimineață, copii rostogolesc zarul, se citește de pe fațeta  de deasupra care este sarcina ce o vor aplica pe parcursul zilei, apoi o vor experimenta în cadrul diferitelor activități și jocuri. Pe parcursul zilei vor reveni din când în când la punctul de pornire, aceasta îi va ajuta, dacă e nevoie să-și redefinească deciziile, să le armonizeze cu ceea ce le-a indicat zarul. De obicei, dacă nu se comportă conform cu cerința zilei, se atenționează reciproc și se încurajează să practice binele. Astfel sunt gestionate situațiile conflictuale ce apar sau ar putea apărea. Arta iubirii îi determină pe copii să îndeplinească cerința zilei  și în afara grădiniței, acasă sau în orice locație s-ar afla pe parcursul zilei și cu oricine ar interacționa. 

Diferitele fațete ne arată că iubirea, arta iubirii este întotdeauna cheia schimbării, secretul care dă sens și înțeles activităților zilnice, conținut faptelor și gândurilor. Simplitatea și sinceritatea copiilor le permit să accepte ca regulă de viață arta iubirii, prin aceasta ne transmit un mesaj foarte prețios, contribuind la sinceritatea, armonia, optimismul, bucuria familiei și a societății, la transformarea artei iubirii în realitate. Utilizarea zarului iubirii reprezintă pentru copii o aventură, un nou început  în fiecare zi. Descoperă secretul zarului,  dobândesc deschidere față de cei din jur, pătrund în viața ireală, fantastică, care nu e altceva decât a face orice doar din iubire pentru Dumnezeu, din  iubire de aproapele.

Experimentarea acestor lucruri le umple inima cu bucurie, trăiesc viața de zi cu zi cu bucurie, primesc și dau încurajare pentru a continua această învățare ludică.

Chiara, cu o anumită ocazie i-a sfătuit pe copii: „trăiește intens tot ceea ce este scris pe zar, așa vei învăța să iubești. ” Chiara a evidențiat șase puncte ce au legătură cu arta iubirii, șase moduri de a experimenta arta iubirii; prin intermediul zarului, acestea pot fi aplicate  cu ușurință.

  1. Iubesc pe fiecare
  2. Iubesc primul
  3. Iubesc pe ceilalți ca pe mine însumi
  4. Ne iubim reciproc
  5. Îmi iubesc dușmanii
  6. Îl iubesc pe Isus  în celălalt

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *