ISSN 2734 -6943

ISSN-L 2734 - 6943DEZVOLTARE PERSONALA PRIN VOLUNTARIAT

Prof. Înv. Preșcolar Melcescu Maria Laura

Grădinița Nr. 185 București, Sector 5

Voluntariatul este activitatea de interes public desfăşurată de orice persoană fizică din proprie iniţiativă, care îşi oferă timpul, talentele şi energia în folosul altora, de regulă într-un cadru organizat, fără a primi o contraprestaţie materială, dar care poate deconta cheltuielile realizate în sprijinul proiectului în care este implicată.

Programele de voluntariat au luat amploare în ultimile decenii atât ca formă de educație nonformală, cât și informală. În Legea voluntariatului, articolul 1, alineatul 2, este menționat faptul că voluntariatul este un factor important în crearea unei pieţe europene competitive a muncii şi, totodată, în dezvoltarea educaţiei şi formării profesionale, precum şi pentru creşterea solidarităţii sociale. Conform Asocieției VOLUM se pot identifica mai multe tipuri de voluntariat din perspectiva modului în care este realizat:  (a)voluntariat direct/ spontan – activități realizate direct de o persoană pentru ajutorarea altor persoane, (b) voluntariatul organizațional– activități realizate benevol și cu titlu gratuit de o persoană în cadrul unei organizații. Voluntariatul organizațional poate fi realizat: în cadrul unei organizații cu scop lucrativ sau în cadrul unei organizații fară scop lucrativ sau în cadrul unei organizații de drept public (instituție) sau de drept privat (ONG, sindicat) și (c) formal- pe baza unui contract de voluntariat sau informal/ fără o relație contractuală explictă între voluntar și organizația gazdă.

Tinerii în plină dezvoltare au nevoie de experiențe care să le ofere prilejul de a-și forma și consolida misiunea și viziunea personală sau profesională, explorând oportunitățile și extinzându-și orizonturile. Astfel, în acord cu cele menționate anterior, voluntariatul poate aduce o serie de beneficii precum:

Permite formarea de noi abilități și competențe sau poate fi o oportunitate de a menține sau chiar de a dezvolta abilitățile existente. Oferă o modalitate excelentă de a obține experiență în domeniul în care vizează să activeze sau poate fi recrutat de o anumită instituție în urma prestării unor activități de voluntariat. Deoarece abilitățile de adaptare și rezolvare a problemelor devin din ce în ce mai importante în deceniile următoare, dezvoltarea acestor abilități este la fel de importantă pentru voluntarii cu experiență profesională cât și pentru cei care urmează să facă primii pași pe piața muncii.

Oferă o mare oportunitate de dezvoltarea a rețelei personale și profesionale, astfel pe baza activităților de voluntariat tinerii pot primi recomanadări de la managerii instituțiilor unde au activat, iar dacă se gândesc la o schimbare în ceea ce privește plaierul de activitate al carierei, voluntariatul este o modalitate perfectă de a explora noi domenii. Totodată, în spectul acțiunilor sociale, tinerii pot întâlni lideri ai comunității, persoane care să le ofere suport/ consiliere în alegerea carierei.

Satisfacția personală, stima de sine și sentimentul de împlinire vor crește, prin adugerea unui aport de valoare societății. Fie că este vorba despre o persoană extovertiră sau introvertită, se pot dezvolta, totodată, abilitățile de comunicare și sociale prin contactul cu diferite persoane în contexte variate.

Adesea, voluntariatul adună oamenii din medii culturale diverse, astfel tinerii vor avea contact cu situații diferite de cele de zi cu zi. Acest lucru nu include numai a cunoaște persoane de altă naționalitatea, religie, orientare politică sau persoane cu dizabilități, ci presupune interrelaționare cu mentalități și personalități diferite. Munca în echipă nu numai că favorizează abilitățile de colaborare, ci oferă și oportunități de a învăța multe lucruri din diferite perspective și crește nivelul de toleranță.

Un alt aspect important ce merită menționat, este faptul că prin voluntariat se pot crea lideri. Calitățile de conducere, luarea a inițiativei, crearea de noi viziuni, modalități de a contribui și de atingere a unor obiective prin gândire strategică sunt aspecte ce pot fi îmbunătățite în cadrul coordonării unui grup de voluntari. Gestionarea unei echipe implică abilități de leadership, capacitatea de a motiva și inpira pe ceilalți, gestionarea schimbărilor, medierea conflictelor. Alte aspecte ale dezvoltării personale/ profesionale prin intermediul voluntariatului, pe care vreau să notez, sunt dezvoltarea capacității empatice, calitatea comportamentului prosocial, creșterea gradului de conștientizare și altruismul.

Ținând cont de cele menționate, putem spune că voluntariatul constituie un context propice de dezvoltare personală și profesională a tinerilor prin creșterea nivelului de încredere între indivizi, întărirea și diversificarea relațiilor sociale, schimbarea viziunii față de societate și  conștientizarea rolului de cetățean activ.

Prin intermediul voluntariatului poti dobandi competente in ceea ce priveste comunicarea, in limba materna sau intr-o alta limba, atat cu beneficiarii, sponsorii, cat si cu mass-media sau personalitatile publice. De asemenea, vei invata tehnici de negociere, de cooperare si vei invata sa iti asumi responsabilitati, sa gestionezi conflicte si sa lucrezi contratimp. In plus, voluntariatul te invata ce inseamna munca in echipa si comunicarea interculturala. Totodata, multumita voluntariatului iti vei perfectiona tehnicile de redactare de documente, vei afla cum se scriu proiecte, dar vei avea sansa sa inveti si notiuni de contabilitate primara sau gestionare de fonduri. In plus, pentru ca, in prezent, se pune accent pe imagini si pe comunicare in mediul virtual, te vei familiariza si cu diverse tehnologii moderne.
Intrucat vei intra in permanenta in contact cu oameni din diverse medii sociale, vei reusi sa te adaptezi si sa dezvolti noi atitudini fata de cei din jur, dar si fata de mediul inconjurator.

Voluntariatul înseamnă mai mult decât activităţi, experienţe noi şi acumulare de experienţă profesională. Pe lângă faptul că îţi dezvolţi abilităţile conversaţionale, cunoşti alţi oameni, participi la tot felul de evenimente, acţiuni care te ajută să-ţi îmbogăţeşti cultura generală şi înveţi să gestionezi crizele de orice fel, voluntariatul înseamnă investiţie în propria persoană, dezvoltare personală, şcoala vieţii, dacă vreţi. Prin voluntariat îţi îmbunătăţeşti calitatea vieţii şi totodată vei contribui la schimbarea în bine a mediului în care trăieşti şi a vieţii altor persoane, contribui la dezvoltarea comunităţii.Ca voluntar înveţi, lucrezi în echipă, experimentezi, te implici în proiecte în beneficiul comunităţii tale sau al unei cauze, te confrunţi cu diferite situaţii, probleme, întâmplări neobişnuite care te vor învăţa cum să reacţionezi când eşti pus în faţa lor şi te vor ajuta să dobândeşti noi abilităţi. Intrând permanent în contact cu oameni din diverse medii sociale, vei reuşi să te adaptezi oricărei situaţii şi să dezvolţi atitudini noi atât faţă de oamenii din jurul tău, cât şi faţă de mediul înconjurător şi vei învăţa tehnici şi metode de socializare, dezvoltarea rapidă a abilităţii de comunicare fiind un element definitoriu al voluntariatului. Timiditatea, teama de a vorbi în public, greutăţile întâmpinate în legarea de prietenii noi, vor dispărea, pentru că voluntariatul creează punţi între oameni. Socializezi mai mult, eşti mai activ în timpul tău liber şi ţi-l petreci într-un mod plăcut şi util, devii parte a unei echipe sau organizaţii, ai ocazia să întâlneşti şi să ajuţi oameni mai puţin norocoşi ca tine sau oameni care trec prin aceleaşi probleme ca şi tine, înveţi să-ţi asumi responsabilităţi şi să realizezi ceva singur, ceva ce ţi-ai dorit dintotdeauna poate. Oricare ar fi motivaţia ta, treci la acţiune, fii voluntar, implicarea ta e valoroasă, să ştii.

Motivele pentru care eu am început să fac voluntariat au fost mai multe. În primul rând, am vrut să ajut oamenii aflaţi în dificultate, astfel că prima dată când m-am înscris ca voluntar a fost la o asociaţie care derula proiecte ai căror beneficiari erau persoane din toate categoriile dezavantajate ale societăţii. Eu am lucrat cu copii de şcoală generală. Făceam împreună lecţii de matematică şi gramatică dar aveam şi activităţi distractive: desen, pictură, lucru manual, cântam, dansam, ne jucam.A urmat o perioadă în care din cauza serviciului care-mi ocupa foarte mult timp, n-am mai avut timp de voluntariat. Însă de 5 ani încoace, sunt voluntar pentru mai multe cauze – mediu, comunitate, animale şi particip frecvent, constant, la acţiuni de voluntariat. Fac voluntariat pentru că vreau să ajut oameni şi animale, pentru că sper într-o lume mai bună, pentru că vreau să trăiesc şi să trăim cu toţii într-un mediu mai curat, mai frumos, pentru că vreau şi încerc să las lumea un pic mai bună decât am găsit-o şi vreau să las ceva în urma mea. Vreau să fiu voluntar pentru că aşa îmi petrec timpul liber într-un mod util şi distractiv, pentru că aşa am ocazia să întâlnesc oameni buni şi frumoşi şi pentru că sper şi cred într-un viitor mai bun, un viitor luminos aşa cum ne dorim cu toţii.Sunt 5 ani de când particip la numeroase acţiuni de voluntariat care au contribuit la dezvoltarea mea personală şi asta o spun cu convingere, 5 ani în care am trăit experienţe frumoase care mi-au marcat viaţa într-un mod pozitiv şi care mi-au dat motive să continui ce am făcut până acum. Am făcut curăţenie în mai multe locuri din ţară, participând la cel mai mare proiect de implicare socială în România – Let’s Do it România, am plantat copaci cu Mai Mult Verde, am grădinărit şi am făcut curăţenie în fiecare primăvară şi toamnă la Grădina Botanică din Bucureşti cu Team Work, am făcut permacultură tot la Grădina Botanică în cadrul unui proiect urban deosebit – Grădina din Grădină, m-am implicat în campania de salvare a Roşiei Montane şi în mai multe proiecte de strângere de cadouri, fonduri pentru copii sau persoane defavorizate, am ajutat la construirea de adăposturi pentru animalele străzii, am deszăpezit căţeii într-un adăpost de animale îngropat de zăpadă, am adoptat la distanţă animale sau am căutat adoptatori pentru acestea şi ultima dată (luna aceasta) am participat ca voluntar la o acţiune foarte foarte drăguţă, prin intermediul căreia am aflat multe lucruri interesante despre lilieci şi despre un concept de inginerie ecologică ce urmează a fi implementat experimental în capitală cu scopul de a face mediul urban o zonă prietenoasă pentru aceste specii protejate prin lege, iar prin serviciile oferite de ei, să putem beneficia cu toţii de un mediu cu o încărcătură mai mică de poluanţi; practic am ajutat la hrănirea unei colonii de o sută şi ceva de lilieci şi astfel am avut ocazia de a intra în contact direct cu aceste fiinţe, de a le cunoaşte şi a le înţelege mai bine.

Bibliografie:

  1. Asociația VOLUM,2016, Ghid pentru măsurarea efectelor și impactului voluntariatului asupra organizației gazdă;
  2. Legea voluntariatului 195/2001, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 276 din 25 aprilie 2007.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *